Przepyszny kiszony kalafior na zimę - mamy niezawodny przepis
Miłośników niezwykłych przetworów namawiamy do przygotowania oryginalnej przekąski. Będzie nią kiszony kalafior na zimę. Jest niezwykle prosty do zrobienia, a jego smak zachwyci nawet największych smakoszy. Kiszony kalafior sprawdzi się też w roli dodatku do obiadu.
Kalafior to warzywo, które znacie głównie jako jarzynę. Podany ze zrumienioną bułeczką, często gości na wakacyjnych stołach. Jest też lubianym dodatkiem do zup. Jeśli zaś chodzi o przetwory, zwykle dodaje się go do marynowanych sałatek. Niestety ocet tłumi jego smak.
My namawiamy do przygotowania kalafiorowej kiszonki, bo ma wiele zalet. Jest prosta do zrobienia, a smak kiszonego kalafiora nie ma sobie równych. Kiszonkę można przechowywać nawet rok, bez utraty jej najatrakcyjniejszych walorów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kiszonego kalafiora na zimę
Składniki:
-
1 świeży kalafior
-
1 mała marchewka
-
kawałek czerwonej papryki
-
kawałek korzenia chrzanu
-
2-3 ząbki czosnku
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
woda
-
niejodowana sól
Przygotowanie kiszonego kalafiora
Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub talarki. Paprykę umyj, pokrój w paski.
2-3 wyparzone słoiki napełnij różyczkami kalafiora, przekładając je kawałkami papryki i marchewki. Do każdego słoika włóż kawałek chrzanu, przekrojony ząbek czosnku i po kilka ziaren przypraw.
Zagotuj ok. 1,5 l wody. Dodaj do niej 1,5-2 łyżki niejodowanej soli , chwilę gotuj. Gorącą solanką zalej różyczki kalafiora.
Słoiki szczelnie zamknij, pozostaw na ok. 10 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, gdy woda zmętnieje, wynieś je w chłodne, ciemne miejsce.
Źródło zdjęcia: canva/kajakiki
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker