Smakosze.pl
Kulinarne przesądy naszych babć

Pixabay / Bru-nO

Najciekawsze kulinarne przesądy z czasów naszych babć

6 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Część smakoszy nadal wierzy w niektóre kulinarne przesądy. Warto się nad nimi pochylić, ponieważ wraz z upływem lat pamięć o nich zanika. Najlepszą bazą wiedzy na temat tego typu przesądów są oczywiście nasze babcie. Wierzyły one, że rozsypa

Kulinarne przesądy powoli odchodzą w zapomnienie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ coraz więcej osób stara się twardo stąpać po ziemi i nie zawraca sobie głowy takimi błahostkami. Nie zaszkodzi jednak wiedzieć, w co wierzyły nasze babcie.

Zaskakujące kulinarne przesądy

Oczywiście nie wszystkie kulinarne przesądy straciły na swoim znaczeniu. Nadal wiele osób daje wiarę rozmaitym porzekadłom, które nie są niczym innym jak zwykłą ciekawostką czerpiącą z folkloru. Można je potraktować jako interesujące ciekawostki. Już teraz możesz się przekonać, czy znasz dawne kulinarne przesądy.  

Najpopularniejsze kulinarne przesądy to bez dwóch zdań rozsypana sól i upuszczony nóż. Pierwszy z nich ma być zapowiedzią rychłej kłótni. Natomiast drugi przesąd zwiastuje wizytę przyjaciela. Jednak to nie wszystkie kulinarne przesądy. Jest ich znacznie więcej.

Kulinarne przesądy mogą być zaskakujące. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Domiporta, rozsypanie cukru miałoby wiązać się z nieprzewidzianymi gośćmi. Z kolei upuszczenie widelca na podłogę ma oznaczać wizytę kogoś głodnego. Takie samo znaczenie przypisuje się również wyłożeniu na stole zbyt wielu sztućców.   

Niektóre kulinarne przesądy mogą dotyczyć czegoś dobrego. Przykładem jest, chociażby rozbicie kieliszka lub innego szkła. Ma to oznaczać nadchodzące szczęście. Kulinarne przesądy wskazują również, w jaki sposób ochronić się przed złymi ludźmi. Taki efekt mielibyśmy osiągnąć za sprawą powieszenia warkocza z czosnku w kuchni.  

(Pixabay / 422737)

Jakie jeszcze kulinarne przesądy zakorzeniły się w naszej kulturze?

Portal Co do gara przytoczył jeszcze kilka interesujących przesądów. Okazuje się, że kiedyś wierzono, iż przesolona zupa zapowiada pojawienie się w życiu osoby gotującej miłości. Przy okazji warto dowiedzieć się, kiedy solić rosół.

Nie można również zapomnieć o zwyczajach związanych z chlebem. Położenie bochenka wierzchem do dołu miałoby zwiastować nieszczęście. Niektórzy smakosze do dziś przed ukrojeniem pierwszej kromki robią znak krzyża. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na prosty domowy chleb, który smakuje obłędnie.

Niektóre kulinarne przesądy na stałe wpisały się w naszą kulturę. Mowa, chociażby o zjedzeniu pączka lub faworka w tłusty czwartek, które ma zapewnić nam dobrobyt. Niemal każdy w ten dzień sięga po te wyborne specjały.

Nie można również zapomnieć o zachowywaniu ciszy podczas wyjmowania z piekarnika ciasta drożdżowego. Kulinarne przesądy zakładały, że nawet jedno słowo może doprowadzić do opadnięcia wypieku. Oczywiście w trakcie tego procesu warto zachować ostrożność, jednak nie musi być aż taka. Jakie kulinarne przesądy Ty pamiętasz?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Domiporta; Co do gara

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >