Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
Znudził Ci się już smak tradycyjnego rosołu gotowanego na kurczaku i wołowinie? Ugotuj niezwykły rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych, lubczyku i estragonu, a wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Patent Pani Izabeli nie ma sobie równych.
Pani Izabela rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych gotuje nieco inaczej - pod koniec gotowania dodaje do wywaru pół łyżki estragonu, który podkreśla smak całej potrawy i nadaje jej korzenną nutę. Rosół staje się więc jeszcze bardziej aromatyczny.
W rosole nie może zabraknąć również liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Nie zapomnijmy także o soli i pieprzu. Sól dodajmy na samym końcu, kiedy rosół już będzie ugotowany. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.
Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywany jest cały smak i aromat. Nigdy nie gotujmy rosołu na kostkach. Kostki rosołowe to sama chemia, która sztucznie ma poprawić walory smakowe wywaru. Najlepszy smak uzyskamy przez dodanie odpowiednich warzyw, ziół i przypraw.
Przepis na rosół z dodatkiem wątróbki
Składniki:
-
2 porcje rosołowe z kurczaka
-
200 g wątróbek drobiowych
-
cebula
-
3 duże marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
natka pietruszki
-
por
-
2 ząbki czosnku
-
kawałek selera
-
lubczyk
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
pół łyżki estragonu
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić rosół z dodatkiem wątróbki?
Porcje kurczaka i wątróbki umyj, oczyść, przełóż do większego garnka i zalej 4,5 l zimnej wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je i dodaj opaloną na gazie cebulę i ząbki czosnku, gotuj 20 minut.
Do garnka dodaj marchewki, pietruszki, seler, por, dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny . Pod koniec gotowania do rosołu dodaj estragon . Ugotowany wywar dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj.
Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron jajeczny , jest o wiele smaczniejszy od kupionego produktu. Wywar zmętniał podczas gotowania?- Tu dowiesz się, jak szybko wyklarować rosół.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
-
Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
Źródło: przyslijprzepis.pl