Smakosze.pl Przepisy Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto
canva/baibaz

Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto

15 października 2022

Puszyste naleśniki skuszą niejednego amatora słodyczy z patelni. Dodana do ciasta woda gazowana sprawi, że będzie miało ono lekką i przyjemną konsystencję, która po usmażeniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbujecie?

Puszyste i delikatne naleśniki skuszą każdego. Dziś proponujemy podanie ich z dodatkiem słodkiego serka, czekolady i owoców , lecz lekkie ciasto z dodatkiem wody gazowanej bez dodatku cukru świetnie komponuje się z wytrawnymi wersjami farszu. Wybierzcie swoją ulubioną. Będzie pysznie.

Przepis na puszyste naleśniki na słodko

Składniki:

  • 4 jaja

  • 1 szklanka mleka

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • pół łyżeczki cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na słodki farsz:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego

  • posiekana mleczna czekolada

  • ulubione owoce sezonowe

Jak zrobić puszyste naleśniki na słodko? Dodatek wody gazowanej jest kluczowy

Żółtka łączymy z mlekiem przy pomocy trzepaczki. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier oraz sól i starannie je rozprowadzamy. Wlewamy wodę gazowaną i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przenosimy ją do pozostałych składników.

Z uzyskanego ciasta smażymy naleśniki, korzystając z dobrze rozgrzanej i natłuszczonej płytkiej patelni. Gdy brzegi będą odchodzić od krawędzi naczynia, obracamy ciasto.

Zrumienione z obu stron naleśniki odkładamy na talerz. Podajemy wypełnione serkiem homogenizowanym, czekoladą i owocami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Spróbujecie koniecznie tych, przygotowywanych z dodatkiem budyniu . Polecamy też wersję obiadową ze szpinakiem , która syci na bardzo długo.

Puszyste naleśniki na słodko są znakomite
canva/olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy