Pulchne niczym poduszeczka - lekkie racuchy na jogurcie greckim. Idealne na śniadanie i kolację
Szukacie pomysłu na szybki i prosty posiłek? Możecie przygotować pulchne niczym poduszeczka — lekkie racuchy na jogurcie greckim. Są bardzo smaczne i sycące. Idealne zwłaszcza na śniadanie i kolację, ale sprawdzą się też na podwieczorek lub przekąskę.
Racuchy niewątpliwie są bardzo smaczne. Kuszą też swoją puszystością i białą warstwą cukru pudru. Dziś dodamy do ciasta na racuchy jogurt naturalny, dzięki któremu nabiorą ciekawszego smaku i staną się jeszcze bardziej pożywne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Pulchne niczym poduszeczka — lekkie racuchy na jogurcie
Składniki:
-
1/4 szklanki mleka
-
20 g świeżych drożdży
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżka cukru
-
2-3 jabłka
-
2 jajka
-
400 g jogurtu greckiego
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozetrzyj je z cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w plasterki lub w kostkę.
Do mąki dodaj jajka, jogurt i rozczyn. Wymieszaj gładkie ciasto, połącz je z jabłkami. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i formuj z niego placuszki. Smaż je po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni. Połóż je na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy na sodzie oczyszczonej , a także na bananowe racuchy z kaszy manny .
Źródło zdjęcia: canva/DalaiFood Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
-
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
-
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: ugotowac.blogspot