Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość
Wiele osób uwielbia racuchy. A wiecie, dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość, co można zyskać dzięki jej dodatkowi. Z całą pewnością miękkość i puszystość, ale nie tylko. Zobaczcie, dla kogo soda jest dobrym wyborem.
Racuchy to puszyste placuszki, które swą miękkość i wyrastanie zawdzięczają spulchniaczowi. Często dodaje się do nich drożdże, ale można też sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Soda i proszek do pieczenia mają tę przewagę nad drożdżami, że nie trzeba czekać, aż zadziałają. Ciasto można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Jednak to nie jedyna zaleta.
Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość
Dodatek sody do racuchów z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za zapachem drożdży. Ten jest dość wyczuwalny, zwłaszcza jeśli przesadzi się z ilością dodanych drożdży. A tak naprawdę, by osiągnąć pożądany efekt, czyli puszyste racuchy, nie trzeba dużej ilości drożdży.
Poza odczuciami zapachowymi, niektórzy zwyczajnie źle reagują na drożdże. Mają po nich wzdęcia i problemy żołądkowe. I właśnie dla nich dobrym rozwiązaniem jest soda oczyszczona, którą można też zastąpić proszkiem do pieczenia.
Przepis na racuchy z sodą
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka kefiru lub maślanki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
sól
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
Przygotowanie racuchów
Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, kefir, sodę, szczyptę soli i cukier. Wymieszaj gładkie i dość gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz je cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na racuchy. Sprawdź, jak przygotować bananowe racuchy z kaszą manną, a także, jak zrobić racuchy serowe.
Źródło zdjęcia: canva/new look casting
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: kobieta.interia, newsy.gotujmy