Smakosze.pl Przepisy 2 jajka, trochę twarogu i kilka dodatków. W chwilę zrobisz najlepsze śniadanie na świecie
canva/Mariha-kitchen

2 jajka, trochę twarogu i kilka dodatków. W chwilę zrobisz najlepsze śniadanie na świecie

16 listopada 2022

Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie na słodko? Puszyste bułeczki twarogowe będą idealne. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach wypiek z dodatkiem rodzynek spodoba się nie tylko dzieciom, a jego zrobienie jest bardzo proste. Spróbujecie?

Słodkie bułeczki z twarogiem są niezwykle smaczne. Podane z konfiturami czy kremem z orzechów będą idealne na śniadanie. Receptura nie jest skomplikowana, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Warto się skusić.

Przepis na puszyste bułeczki twarogowe

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 jaja zerówki

  • 60 g cukru

  • 10 g cukru pudru

  • 20 ml oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 30 g rodzynek lub ulubionych orzechów

  • esencja waniliowa

  • szczypta soli

Jak zrobić puszyste bułeczki twarogowe? Prosty pomysł na szybkie śniadanie na słodko

Jajka umieszczamy w większej misce. Dodajemy do nich cukier, esencję waniliową oraz sól i roztrzepujemy przy pomocy rózgi. Następnie wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Możemy też zblendować wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.

Wlewamy olej, mieszamy i porcjami dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wrzucamy rodzynki, a następnie wyrabiamy masę dłonią. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy troszkę mąki. Gotową masę dzielimy 12 części i formujemy niewielkie kuleczki.

Przenosimy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Puszyste bułeczki twarogowe delikatnie studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziesz inne propozycje słodkich dań śniadaniowych. Szczególnie polecamy omlet bez jajek . Spróbujcie też koniecznie prostej receptury na owsiankę na mleczku kokosowym .

Puszyste bułeczki twarogowe są znakomite
canva/jgpauls

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy