Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.11.2022 21:25

Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia

Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia
canva/natashabreen

Pasztet z drobiowych wątróbek jest prostym i smacznym smarowidłem do pieczywa. Domowa pasta z mięsa i warzyw doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i natką pietruszki smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i jest o wiele zdrowsza i tańsza. Gotowe pasztety w puszkach czy słoikach nie są dobrym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy między innymi duże ilości konserwantów i mięso oddzielone mechanicznie. Domowy pasztet z drobiowych wątróbek przygotujemy bardzo szybko i przede wszystkim ze składników, które doskonale znamy.

Pasztet z drobiowych wątróbek nie wymaga pieczenia. Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie blendujemy na gładką masę. W pasztecie domowej roboty nie może zabraknąć oczywiście przypraw. Gałka muszkatołowa, majeranek i natka pietruszki są absolutnie niezbędne.

Przed przygotowaniem pasztetu z drobiowych wątróbek musimy oczyścić i usmażyć wątróbkę. Nigdy nie doprawiajmy jej solą i pieprzem przez smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ mięso zrobi się twarde i zepsuje smak pasztetu. Smarowidło doprawiamy, gdy połączymy wszystkie składniki.

Obłędny pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych

  • 2 większe cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • szczypta suszonego majeranku

  • łyżka gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz do smaku

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Jak przyrządzić smarowidło do chleba? Pasztet z wątróbek nie ma sobie równych

Marchewkę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Wątróbkę opłucz, osącz, oczyść, usmaż na oleju i przełóż na talerz. Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.

Dodaj marchewkę, czosnek i smaż kilka minut. Następnie wlej odrobinę wody i duś do miękkości. Mięso i warzywa przełóż do miski. Dodaj majeranek i gałkę muszkatołową, całość zblenduj na gładką masę.

Pasztet dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.

Przygotuj również wyśmienitą wątróbkę drobiową w jesiennej wersji z cebulą i gruszką. Wątróbkę możesz także upiec w piekarniku- tu poznasz przepis na wątróbkę pieczoną. Jest soczysta i pełna smaku.

pasztet
canva/ kajakiki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: