Puszyste i chrupiące naleśniki bez jajek i mleka
Puszyste i chrupiące naleśniki - bez dodatku mleka oraz jajek? Niektórzy mogą nieco kręcić nosem, jednak warto się przełamać i wypróbować danie w nowej nieco bardziej zaskakującej odsłonie. Efekt może przerosnąć wszelkie oczekiwania!
Naleśniki bez jajek i mleka są doskonałą propozycją nie tylko dla alergików. Placuszki zachwycają swoją chrupkością oraz puszystością. Idealnie sprawdzą się na słodki obiad lub podwieczorek. Pamiętaj, aby podać je ze swoim ulubionym dżemem. Jak je zrobić? Lista składników może zaskoczyć.
Przepis na chrupiące naleśniki bez dodatku mleka i jajek
Lista składników:
-
1,5 szklanki mąki
-
2 szklanki wody lub mleka owsianego
-
2 łyżki oleju
-
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-
szczypta soli
Sposób wykonania:
Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Na patelnię nalej odrobinę oleju i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź go po całym naczyniu (zrób tak z pierwszym naleśnikiem, a kolejne smaż na suchej patelni).
Nalej ciasto na patelnię i smaż je na małym ogniu. Kiedy naleśniki są gotowe, posmaruj je ulubionym dżemem i posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Polecamy również przepis na niezwykłe naleśniki z jednego składnika oraz niezawodny trick Anny Lewandowskiej na te pyszne placki .
pixabay/RitaE
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mama alergika