Puszyste i chrupiące z wierzchu racuchy bez dodatku jajek
Racuchy są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Zazwyczaj ciasto na specjał wzbogaca się o jajko. Jednak równie dobrze można wykluczyć je z listy składników. Racuchy zaskoczą Cię chrupkością i puszystym wnętrzem.
Racuchy bez dodatku jajek mogą wydawać się dosyć kontrowersyjnym pomysłem. Warto czasem pokusić się na odrobinę ekstrawagancji w kuchni. Smakołyk jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy poradzi sobie z poniższą recepturą.
Chrupiące i puszyste racuchy bez jajek
Bez wątpienia racuchy można uznać za szlagier rodzimej kuchni. Dziś sięgniemy po przepis, w którym na próżno szukać jajek. Pyszne placki wzbogacimy o jabłka oraz cytrynę, która nada im lekko kwaśnego smaku . Co musimy przygotować?
-
1 kg mąki
-
500 ml mleka
-
3 g soli
-
16 g cukru wanilinowego
-
7 g proszku do pieczenia
-
cytryna
-
2 jabłka
-
olej
-
cukier puder
Prosty przepis na racuchy bez dodatku jajka
Zaczynamy od przesiania mąki do sporej miski. Łączymy ją z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Do mieszanki dodajemy startą skórkę cytryny oraz sok. Wszystko starannie mieszamy .
Do miski powoli dolewamy mleko. Całość nieustannie mieszamy. Warto skorzystać z miksera. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę . Oczywiście w cieście na racuchy nie ma miejsca na grudki.
Jabłka obieramy i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Kroimy je na niewielkie kawałki. Ciasto na racuchy przelewamy partiami na rozgrzany olej. Podczas smażenia placków na ich wierzch kładziemy pokrojone jabłka.
Racuchy przewracamy na drugą stronę. Powinny być złociste z obu stron. Placki umieszczamy na papierowych ręcznikach. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. W jednym z naszych poprzednich artykułów wspominaliśmy o patencie na puszyste smakołyki . Godny uwagi jest także przedwojenny przepis na racuchy .
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
-
Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych
Źródło: Prześlij Przepis