Smakosze.pl Przepisy Puszyste i chrupiące z wierzchu racuchy bez dodatku jajek
Canva / PingPongCat

Puszyste i chrupiące z wierzchu racuchy bez dodatku jajek

11 listopada 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Racuchy są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Zazwyczaj ciasto na specjał wzbogaca się o jajko. Jednak równie dobrze można wykluczyć je z listy składników. Racuchy zaskoczą Cię chrupkością i puszystym wnętrzem.

Racuchy bez dodatku jajek mogą wydawać się dosyć kontrowersyjnym pomysłem. Warto czasem pokusić się na odrobinę ekstrawagancji w kuchni. Smakołyk jest bardzo prosty w przygotowaniu. Każdy poradzi sobie z poniższą recepturą.

Chrupiące i puszyste racuchy bez jajek

Bez wątpienia racuchy można uznać za szlagier rodzimej kuchni. Dziś sięgniemy po przepis, w którym na próżno szukać jajek. Pyszne placki wzbogacimy o jabłka oraz cytrynę, która nada im lekko kwaśnego smaku . Co musimy przygotować?

  • 1 kg mąki

  • 500 ml mleka

  • 3 g soli

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 7 g proszku do pieczenia

  • cytryna

  • 2 jabłka

  • olej

  • cukier puder

Prosty przepis na racuchy bez dodatku jajka

Zaczynamy od przesiania mąki do sporej miski. Łączymy ją z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Do mieszanki dodajemy startą skórkę cytryny oraz sok. Wszystko starannie mieszamy .

Do miski powoli dolewamy mleko. Całość nieustannie mieszamy. Warto skorzystać z miksera. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę . Oczywiście w cieście na racuchy nie ma miejsca na grudki.

Jabłka obieramy i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Kroimy je na niewielkie kawałki. Ciasto na racuchy przelewamy partiami na rozgrzany olej. Podczas smażenia placków na ich wierzch kładziemy pokrojone jabłka.

Racuchy przewracamy na drugą stronę. Powinny być złociste z obu stron. Placki umieszczamy na papierowych ręcznikach. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem. W jednym z naszych poprzednich artykułów wspominaliśmy o patencie na puszyste smakołyki . Godny uwagi jest także przedwojenny przepis na racuchy .

Racuchy bez jajek
Racuchy bez jajek

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy