Najlepszy sposób na puszyste racuchy
Chrupiące, wilgotne racuchy z kwaskowymi jabłkami to prawdziwy przysmak. Nie jeden oddałby za nie talerz z kotletem czy kurczakiem. Może nie są aż tak pożywne, ale na pewno kuszące. Oczywiście idealne racuchy powinny być też puszyste. Zdradzimy wam sposób, w jaki ten efekt najlepiej osiągnąć.
Racuchy na podwieczorek, a nawet na obiad? Czemu nie. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i zrobisz je z niewyszukanych składników. Mąka, jajka, jabłka oraz dwa tajne, popularne składniki — maślanka i soda oczyszczona. Maślanka dodaje racuchom smaku, a w połączeniu sodą oczyszczoną także pożądanej puszystości. Dlatego koniecznie musicie użyć tych dwóch składników.
I jeszcze kilka słów o owocach. Na racuchy najlepiej jest przeznaczyć kwaskowe odmiany jabłek, np. szarą renetę. Jeśli dla kogoś gotowe racuchy są zbyt kwaśne można je oprószyć grubszą warstwą cukru pudru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na puszyste racuchy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
500 ml maślanki
2 jajka
szczypta soli
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 kwaskowe jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Do miski wsyp mąkę, dodaj maślankę, jajka, sporą szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj jednolite ciasto. Odstaw je na 10 minut.
Jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor.
Racuchy zdejmij z patelni, ułóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i dokładnie osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mniammniam