Smakosze.pl
racuchy

Pilecka - Praca własna, CC BY-SA 3.0

Najlepszy sposób na puszyste racuchy

9 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Chrupiące, wilgotne racuchy z kwaskowymi jabłkami to prawdziwy przysmak. Nie jeden oddałby za nie talerz z kotletem czy kurczakiem. Może nie są aż tak pożywne, ale na pewno kuszące. Oczywiście idealne racuchy powinny być też puszyste. Zdradzimy wam sposób, w jaki ten efekt najlepiej osiągnąć.

Racuchy na podwieczorek, a nawet na obiad? Czemu nie. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i zrobisz je z niewyszukanych składników. Mąka, jajka, jabłka oraz dwa tajne, popularne składniki — maślanka i soda oczyszczona. Maślanka dodaje racuchom smaku, a w połączeniu sodą oczyszczoną także pożądanej puszystości. Dlatego koniecznie musicie użyć tych dwóch składników.

I jeszcze kilka słów o owocach. Na racuchy najlepiej jest przeznaczyć kwaskowe odmiany jabłek, np. szarą renetę. Jeśli dla kogoś gotowe racuchy są zbyt kwaśne można je oprószyć grubszą warstwą cukru pudru.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste racuchy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 500 ml maślanki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 4 kwaskowe jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T124943.107

Sałatka z ogórków kiszonych z obłędnym sosem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie racuchów

Do miski wsyp mąkę, dodaj maślankę, jajka, sporą szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj jednolite ciasto. Odstaw je na 10 minut.

Jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor.

Racuchy zdejmij z patelni, ułóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i dokładnie osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

jabłka

jabłka

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >