Smakosze.pl
Suflet czekoladowy

Canva / Mythja

Jak zrobić suflet czekoladowy z płynnym środkiem?

11 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Z pewnością suflet nie należy do grona deserów, które cieszą się w Polsce dużą popularnością. Idealny specjał powinien charakteryzować się płynnym środkiem. Z naszym przepisem z pewnością uda Ci się osiągnąć pożądany efekt. Suflet zaskakuje wybornym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.

Smakowity suflet można przygotować bez najmniejszych problemów. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych detalach. Dzięki nim deser zachwyci najbliższych fantastycznym płynnym wnętrzem.

Tatar z łososia od Ewy Wachowicz

Tatar z łososia od Ewy Wachowicz - szybka przekąska o niebanalnym smaku

CZYTAJ DALEJ

Obłędnie pyszny suflet z płynnym środkiem

Suflet bardzo łatwo pomylić z babeczkami, jednak różnica tkwi między innymi w sposobie podania. Wypiek serwuje się zawsze na ciepło. W jego wnętrzu można ukryć rozmaite dodatki. Często jest to płynne, słodkie nadzienie. Dziś postawimy na czekoladę.

Perfekcyjny suflet wyjdzie nam tylko wtedy, gdy zastosujemy się do pewnych zasad. Najważniejszą jest podawanie deseru na ciepło. Wówczas mamy większą szansę na to, że środek będzie odpowiednio płynny. Równie istotne są odpowiednie proporcje składników. Właśnie od nich zależy sukces podczas przygotowywania sufletu. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 4 jajka

  • 120 g masła

  • 120 g czekolady

  • 120 g cukru

  • 50 g mąki pszennej

Jak przygotować idealny suflet czekoladowy?

Masło kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnuszka. Wzbogacamy je o pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewamy i mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Jajka myjemy i osuszamy. Ubijamy je razem z cukrem. Po pewnym czasie otrzymamy pianę.

Do piany z jajek przelewamy powoli masę czekoladową. Wszystko cały czas mieszamy. Składniki muszą się połączyć. Całość wzbogacamy o mąkę. Oczywiście nie przerywamy mieszania.

Powinniśmy uzyskać gładką masę. Przekładamy ją do kokilek o średnicy około 7 cm. Ciasto powinno wypełnić je niemal po brzegi. Wskazane proporcje powinny wystarczyć na 4 porcje deseru.

Suflety umieszczamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie desery wyciągamy. Możemy je serwować praktycznie od razu. Najbliżsi nie będą mogli się oprzeć. Warto również sięgnąć po przepis na jabłecznik bez pieczenia. Godne uwagi jest także obłędne kruche ciasto z orzechami od siostry Anastazji.

Suflet

Suflet

Canva / GMVozd

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Niezła babka

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >
Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Przepisy

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza

Przepisy

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

Czytaj więcej >