Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić suflet czekoladowy z płynnym środkiem?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.11.2021 01:00

Jak zrobić suflet czekoladowy z płynnym środkiem?

Suflet czekoladowy
Canva / Mythja

Z pewnością suflet nie należy do grona deserów, które cieszą się w Polsce dużą popularnością. Idealny specjał powinien charakteryzować się płynnym środkiem. Z naszym przepisem z pewnością uda Ci się osiągnąć pożądany efekt. Suflet zaskakuje wybornym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.

Smakowity suflet można przygotować bez najmniejszych problemów. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy pamiętać o kilku istotnych detalach. Dzięki nim deser zachwyci najbliższych fantastycznym płynnym wnętrzem.

Obłędnie pyszny suflet z płynnym środkiem

Suflet bardzo łatwo pomylić z babeczkami, jednak różnica tkwi między innymi w sposobie podania. Wypiek serwuje się zawsze na ciepło. W jego wnętrzu można ukryć rozmaite dodatki. Często jest to płynne, słodkie nadzienie. Dziś postawimy na czekoladę.

Perfekcyjny suflet wyjdzie nam tylko wtedy, gdy zastosujemy się do pewnych zasad. Najważniejszą jest podawanie deseru na ciepło. Wówczas mamy większą szansę na to, że środek będzie odpowiednio płynny. Równie istotne są odpowiednie proporcje składników. Właśnie od nich zależy sukces podczas przygotowywania sufletu. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 4 jajka

  • 120 g masła

  • 120 g czekolady

  • 120 g cukru

  • 50 g mąki pszennej

Jak przygotować idealny suflet czekoladowy?

Masło kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnuszka. Wzbogacamy je o pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewamy i mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Jajka myjemy i osuszamy. Ubijamy je razem z cukrem. Po pewnym czasie otrzymamy pianę.

Do piany z jajek przelewamy powoli masę czekoladową. Wszystko cały czas mieszamy. Składniki muszą się połączyć. Całość wzbogacamy o mąkę. Oczywiście nie przerywamy mieszania.

Powinniśmy uzyskać gładką masę. Przekładamy ją do kokilek o średnicy około 7 cm. Ciasto powinno wypełnić je niemal po brzegi. Wskazane proporcje powinny wystarczyć na 4 porcje deseru.

Suflety umieszczamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie desery wyciągamy. Możemy je serwować praktycznie od razu. Najbliżsi nie będą mogli się oprzeć. Warto również sięgnąć po przepis na jabłecznik bez pieczenia. Godne uwagi jest także obłędne kruche ciasto z orzechami od siostry Anastazji.

Suflet
Suflet

Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Niezła babka

Zapraszamy na nasz Instagram