Smakosze.pl

Canva / Zolotaosen

Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Na polskich stołach często goszczą kotlety różnej maści. Prym wiodą mielone i schabowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować obiadowy specjał na bazie kalafiora. Wyborne kotlety zachwycają chrypiącą i złocistą skórką. Za ich niepowtarzalny smak w znacznej mierze będą odpowiadały wyjątkowe przyprawy. Mowa o papryce wędzonej i curry.

Pyszny kalafior można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym przekształcimy go w wyśmienite kotlety. Mogą one z powodzeniem zastąpić klasyczne mielone. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.

Złociste i chrupiące kotlety z kalafiora

Bez wątpienia kotlety z kalafiora są fantastyczną propozycją obiadową. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Co nam będzie potrzebne?

  • 850 g różyczek kalafiora

  • 3 jajka

  • cebula

  • szczypiorek

  • 30 g mąki pszennej

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina soli

  • szczypta cukru

  • odrobina pieprzu ziołowego

  • papryka wędzona

  • curry

  • 30 g bułki tartej

  • olej

Jak przygotować kotlety z kalafiora?

Do przygotowania kotletów możemy wykorzystać zarówno świeże warzywo, jak i mrożone. Różyczki umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia.

Kalafior nie powinien się gotować zbyt długo. Najlepiej, jeśli różyczki będą al dente. Przeważnie wystarczy 5 minut gotowania we wrzątku. Oczywiście w przypadku mrożonego kalafiora musimy poczekać trochę dłużej.

Gotowy kalafior przekładamy do durszlaka i odcedzamy z wody. Następnie siekamy je na mniejsze kawałki. Warto je przełożyć na suchą patelnię i lekko podgrzać, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Po tym zabiegu kalafior siekamy na jeszcze drobniejsze kawałki.

Kiedy kalafior wystygnie, przekładamy do miski i wzbogacamy o dwa jajka oraz mąkę. Dodajemy również przyprawy. Wszystko starannie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotlety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Kotlety z kalafiora smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe specjały przekładamy na ręczniki papierowe. Zachwyt domowników jest gwarantowany. Warto także sięgnąć po smakołyki na bazie ziemniaków . Godny uwagi jest również przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą .

Złociste kotlety z kalafiora
Canva / Zolotaosen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]