Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych
Na polskich stołach często goszczą kotlety różnej maści. Prym wiodą mielone i schabowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować obiadowy specjał na bazie kalafiora. Wyborne kotlety zachwycają chrypiącą i złocistą skórką. Za ich niepowtarzalny smak w znacznej mierze będą odpowiadały wyjątkowe przyprawy. Mowa o papryce wędzonej i curry.
Pyszny kalafior można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym przekształcimy go w wyśmienite kotlety. Mogą one z powodzeniem zastąpić klasyczne mielone. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.
Złociste i chrupiące kotlety z kalafiora
Bez wątpienia kotlety z kalafiora są fantastyczną propozycją obiadową. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Co nam będzie potrzebne?
850 g różyczek kalafiora
3 jajka
cebula
szczypiorek
30 g mąki pszennej
3 ząbki czosnku
odrobina soli
szczypta cukru
odrobina pieprzu ziołowego
papryka wędzona
curry
30 g bułki tartej
olej
Jak przygotować kotlety z kalafiora?
Do przygotowania kotletów możemy wykorzystać zarówno świeże warzywo, jak i mrożone. Różyczki umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia.
Kalafior nie powinien się gotować zbyt długo. Najlepiej, jeśli różyczki będą al dente. Przeważnie wystarczy 5 minut gotowania we wrzątku. Oczywiście w przypadku mrożonego kalafiora musimy poczekać trochę dłużej.
Gotowy kalafior przekładamy do durszlaka i odcedzamy z wody. Następnie siekamy je na mniejsze kawałki. Warto je przełożyć na suchą patelnię i lekko podgrzać, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Po tym zabiegu kalafior siekamy na jeszcze drobniejsze kawałki.
Kiedy kalafior wystygnie, przekładamy do miski i wzbogacamy o dwa jajka oraz mąkę. Dodajemy również przyprawy. Wszystko starannie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotlety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Kotlety z kalafiora smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe specjały przekładamy na ręczniki papierowe. Zachwyt domowników jest gwarantowany. Warto także sięgnąć po smakołyki na bazie ziemniaków. Godny uwagi jest również przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
Źródło: Ania gotuje