Smakosze.pl
Kotlety z kalafiora

Canva / Zolotaosen

Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Na polskich stołach często goszczą kotlety różnej maści. Prym wiodą mielone i schabowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować obiadowy specjał na bazie kalafiora. Wyborne kotlety zachwycają chrypiącą i złocistą skórką. Za ich niepowtarzalny smak w znacznej mierze będą odpowiadały wyjątkowe przyprawy. Mowa o papryce wędzonej i curry.

Pyszny kalafior można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym przekształcimy go w wyśmienite kotlety. Mogą one z powodzeniem zastąpić klasyczne mielone. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.

Placki z dyni na ostro

Placki z dyni na ostro - idealne na piątkowy obiad

CZYTAJ DALEJ

Złociste i chrupiące kotlety z kalafiora

Bez wątpienia kotlety z kalafiora są fantastyczną propozycją obiadową. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Co nam będzie potrzebne?

  • 850 g różyczek kalafiora

  • 3 jajka

  • cebula

  • szczypiorek

  • 30 g mąki pszennej

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina soli

  • szczypta cukru

  • odrobina pieprzu ziołowego

  • papryka wędzona

  • curry

  • 30 g bułki tartej

  • olej

Jak przygotować kotlety z kalafiora?

Do przygotowania kotletów możemy wykorzystać zarówno świeże warzywo, jak i mrożone. Różyczki umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia.

Kalafior nie powinien się gotować zbyt długo. Najlepiej, jeśli różyczki będą al dente. Przeważnie wystarczy 5 minut gotowania we wrzątku. Oczywiście w przypadku mrożonego kalafiora musimy poczekać trochę dłużej.

Gotowy kalafior przekładamy do durszlaka i odcedzamy z wody. Następnie siekamy je na mniejsze kawałki. Warto je przełożyć na suchą patelnię i lekko podgrzać, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Po tym zabiegu kalafior siekamy na jeszcze drobniejsze kawałki.

Kiedy kalafior wystygnie, przekładamy do miski i wzbogacamy o dwa jajka oraz mąkę. Dodajemy również przyprawy. Wszystko starannie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotlety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Kotlety z kalafiora smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe specjały przekładamy na ręczniki papierowe. Zachwyt domowników jest gwarantowany. Warto także sięgnąć po smakołyki na bazie ziemniaków. Godny uwagi jest również przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą.

Złociste kotlety z kalafiora

Canva / Zolotaosen

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >