Smakosze.pl
Racuchy

Canva / Dar1930

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

27 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy to świetny sposób, aby przygotować szybki i prosty posiłek, który każdemu będzie smakował. Jeśli chcesz sprawdzić, jak jadano przed laty, przetestuj poniższy przepis. Z niego dowiesz się, jak zrobić je z receptury z 1895 roku.

Racuchy muszą wyróżniać się wśród innych placków swoją puszystością oraz delikatnością, dzięki którym jedzenie ich to prawdziwa przyjemność. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i przysmak jest gotowy.

Ciekawscy mogą także sprawdzić, jak bardzo różna była polska kuchnie przed ponad 100 laty. Jak widać po składnikach, dosłownie nic się od tamtego czasu nie zmieniło w kontekście racuchów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na racuchy według siostry Anieli. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • olej do smażenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 żółtko

  • 25 g drożdży

  • 250 g przesianej mąki

Zacznij od przesiania miski do mąki i zrobienia w niej dołku. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuść drożdże wraz z cukrem i łyżką mąki. Odstaw je na bok, żeby zaczyn zaczął działać.

Pasta z cukinii

Pyszna kanapkowa pasta z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Po 15 minutach wlej mleko z drożdżami do mąki, dodaj żółtko, ciepłe masło oraz szczyptę soli. Zacznij mieszać ciasto. Gdy składniki całkowicie się połączą, zabierz się za smażenie.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta na racuchy. Gdy jedna strona placka złapie brązowy kolor, przekręć go na drugą. Podawaj z dżemem lub cukrem pudrem. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Racuchy

Źródło: canva/Dariusz Banaszuk, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medme.pl; parenting.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >