Smakosze.pl Przepisy Puszyste i przepyszne knedle z truskawkami. Najlepszy smak sezonu
canva/Piotr Krzeslak

Puszyste i przepyszne knedle z truskawkami. Najlepszy smak sezonu

21 czerwca 2022

Knedle są sycącym i pełnym smaku rarytasem z ziemniaków. Tym razem proponujemy wam przygotowanie ich z truskawkami. Sezonowy dodatek zamkniemy wewnątrz delikatnego ciasta, a całość polejemy pysznym sosem owocowym. Będzie pysznie.

Knedle z truskawkami skuszą każdego amatora słodkich wersji tej smakowitej potrawy. Soczyste i pełne smaku owoce doskonale komponują się z lekkim i puszystym ciastem ziemniaczanym. Musicie tego spróbować.

Przepis na wyborne knedle z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • świeże i oczyszczone truskawki

  • cukier

  • 4 spore łyżki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Przygotowanie knedli z truskawkami:

Ziemniaki mielimy w maszynce lub rozdrabniamy przy pomocy praski. Dodajemy do nich przesiane przez sito mąki. Wbijamy jaja, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, a następnie każdą z części formujemy w wałek.

Kroimy go na grube plastry. Każdy z nich rozpłaszczamy, a na środku umieszczamy obtoczoną w cukrze truskawkę. Formujemy kulę, tak, by owoc zamknąć wewnątrz. Knedle gotujemy we wrzątku, partiami. Wystarczą dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyciągamy je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy. Dobrze smakują np. z poniżej opisanym sosem truskawkowym. Można je również polać domowym syropem miętowym.

Przygotowanie sosu do knedli:

Kwaśną śmietanę, truskawki (150 g) i cukier (3 łyżki) umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy je na gładką masę. Jeśli wyjdzie bardzo gęsta, dodajemy odrobinę mleka. Sosem polewamy knedle. Smacznego.

Po inne pomysły na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować z nich placki ziemniaczane . Ten natomiast zdradza recepturę na delikatne i rozpływające się w ustach kopytka do obiadu .

Knedle z truskawkami to idealny pomysł na obiad
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy