Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Przepis na domowy syrop z mięty
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 22:46

Przepis na domowy syrop z mięty

mięta
canva/Deyan Georgiev

Mięta to zioło cenione nie tylko ze względu na swój orzeźwiający smak, ale przede wszystkim zalety prozdrowotne. Roślina ma wręcz doskonały wpływ na nasz układ pokarmowy i jest niezastąpiona przy wszelkich problemach z trawieniem. Jakie są jej inne właściwości zdrowotne?

Jakie zalety ma mięta?

Mięta to przede wszystkim bogate źródło witamin oraz minerałów. Roślina ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego poza zbawiennym wpływem na układ pokarmowy, może pomóc przy wszelkich dolegliwościach związanych z oddychaniem.

Z zioła można zrobić wiele wyjątkowych przetworów. Co ważne, są one nie tylko doskonałym dodatkiem do dań, ale również niemal domowymi lekarstwami. Szczególnie dużą popularnością cieszy się syrop z mięty. Warto mieć go pod ręką ze względu na swoje przeciwzapalne działanie.

Domowej roboty mikstura z mięty szczególnie zalecana jest przy pierwszym symptomach przeziębienia. Łagodzi ból głowy oraz lekki stan podgorączkowy. Z pewnością warto mieć go pod ręką.

Przepis na syrop z mięty

Lista składników:

  • kilka świeżych listków mięty

  • 1 szklanka cukru

  • szklanka wody

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj listki mięty i oberwij je z gałązek. Odsącz je na sitku, a następnie umieść je w dość głębokim garnku. Zalej liście wodą i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Pozostaw je na noc.

Kolejnego dnia przelej był do garnuszka pozbywając się liści. Dodaj do płynu cukier i znów gotuj go przez 30 minut. Jeszcze gorący syrop przelej do wyparzonych słoików lub butelek i odstaw je, aż do wystygnięcia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet/ ktomalek/ fajny ogród

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: mięta Przepis