Przepis na domowy syrop z mięty
Mięta to zioło cenione nie tylko ze względu na swój orzeźwiający smak, ale przede wszystkim zalety prozdrowotne. Roślina ma wręcz doskonały wpływ na nasz układ pokarmowy i jest niezastąpiona przy wszelkich problemach z trawieniem. Jakie są jej inne właściwości zdrowotne?
Jakie zalety ma mięta?
Mięta to przede wszystkim bogate źródło witamin oraz minerałów. Roślina ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego poza zbawiennym wpływem na układ pokarmowy, może pomóc przy wszelkich dolegliwościach związanych z oddychaniem.
Z zioła można zrobić wiele wyjątkowych przetworów. Co ważne, są one nie tylko doskonałym dodatkiem do dań, ale również niemal domowymi lekarstwami. Szczególnie dużą popularnością cieszy się syrop z mięty. Warto mieć go pod ręką ze względu na swoje przeciwzapalne działanie.
Domowej roboty mikstura z mięty szczególnie zalecana jest przy pierwszym symptomach przeziębienia. Łagodzi ból głowy oraz lekki stan podgorączkowy. Z pewnością warto mieć go pod ręką.
Przepis na syrop z mięty
Lista składników:
kilka świeżych listków mięty
1 szklanka cukru
szklanka wody
Sposób wykonania:
Dokładnie umyj listki mięty i oberwij je z gałązek. Odsącz je na sitku, a następnie umieść je w dość głębokim garnku. Zalej liście wodą i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Pozostaw je na noc.
Kolejnego dnia przelej był do garnuszka pozbywając się liści. Dodaj do płynu cukier i znów gotuj go przez 30 minut. Jeszcze gorący syrop przelej do wyparzonych słoików lub butelek i odstaw je, aż do wystygnięcia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: medonet/ ktomalek/ fajny ogród