mięta
canva/Deyan Georgiev

Przepis na domowy syrop z mięty

Mięta to zioło, które słynie ze swoich licznych prozdrowotnych właściwości. Szeroko wykorzystamy je również w kuchni. Dodatek mięty wspaniale komponuje się z domowymi lemoniadami, sałatkami lub surówkami. Z zioła przygotujemy także szereg wybornych przetworów, w tym syrop o działaniu przeciwzapalnym.

Mięta to zioło cenione nie tylko ze względu na swój orzeźwiający smak, ale przede wszystkim zalety prozdrowotne. Roślina ma wręcz doskonały wpływ na nasz układ pokarmowy i jest niezastąpiona przy wszelkich problemach z trawieniem. Jakie są jej inne właściwości zdrowotne?

Jakie zalety ma mięta?

Mięta to przede wszystkim bogate źródło witamin oraz minerałów. Roślina ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego poza zbawiennym wpływem na układ pokarmowy, może pomóc przy wszelkich dolegliwościach związanych z oddychaniem.

Z zioła można zrobić wiele wyjątkowych przetworów. Co ważne, są one nie tylko doskonałym dodatkiem do dań, ale również niemal domowymi lekarstwami. Szczególnie dużą popularnością cieszy się syrop z mięty. Warto mieć go pod ręką ze względu na swoje przeciwzapalne działanie.

Domowej roboty mikstura z mięty szczególnie zalecana jest przy pierwszym symptomach przeziębienia. Łagodzi ból głowy oraz lekki stan podgorączkowy. Z pewnością warto mieć go pod ręką.

Czy można jeść ser, na którym pojawił się biały nalot?Czy można jeść ser, na którym pojawił się biały nalot?Czytaj dalej

Przepis na syrop z mięty

Lista składników:

  • kilka świeżych listków mięty
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka wody

mieta

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj listki mięty i oberwij je z gałązek. Odsącz je na sitku, a następnie umieść je w dość głębokim garnku. Zalej liście wodą i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Pozostaw je na noc.

Kolejnego dnia przelej był do garnuszka pozbywając się liści. Dodaj do płynu cukier i znów gotuj go przez 30 minut. Jeszcze gorący syrop przelej do wyparzonych słoików lub butelek i odstaw je, aż do wystygnięcia.

Sposób dawkowania

Zaleca się spożywanie jednej łyżki syropu 2 lub 3 razy dziennie. Mikstura jest polecana przy pierwszych objawach przeziębienia. Można ją również przyjmować profilkatycznie, w celu wsparcia swojej odporności. Pamiętaj jednak, że ten artykuł nie jest poradą medyczną i w przypadku wszelkich wątpliwości należy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.

Polecamy również nasze artykuły na temat innych naturalnych specyfików. Pisaliśmy m.in. o zaletach syropu z mniszka lekarskiego oraz nieznanych właściwościach herbaty z melisy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet/ ktomalek/ fajny ogród

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł