Smakosze.pl Przepisy Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
canva/ Dar1930

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

24 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Zrób więc bliskim pyszną niespodzianką i upiecz ciasto drożdżowe z rabarbarem. Placek zapieczony z kruszonką jest puszysty, wyrośnięty, a słodycz rewelacyjnie łączy się z kwaśnymi łodygami. Poznaj przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, idealne do kawy.

Ciasto drożdżowe smakuje wyśmienicie w towarzystwie sezonowych owoców. Przygotujesz je np. z truskawkami, śliwkami i właśnie rabarbarem. Drożdżowy placek z kruszonką jest doskonałym deser do kawy i herbaty w upalne dni. Wszyscy je uwielbiają i proszą o dokładkę, więc cała blacha znika zwykle w jeden, maksymalnie dwa dni.

Placek drożdżowy wymaga odpowiedniego przygotowania, aby był wyrośnięty i puszysty. Kluczowy jest tutaj zaczyn ze świeżych drożdży, który nie urośnie, jeśli dodasz do niego zimne lub gorące mleko.

Całe ciasto przed pieczeniem musi stać około 45 minut do godziny w ciepłym i suchym miejscu, dzięki czemu naturalnie podwoi swoją objętość. Ciasto koniecznie przykryj czystą ściereczką, która utrzyma odpowiednią temperaturę i zapobiegnie wysuszeniu masy.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem i kremem budyniowym .

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 25 g drożdży świeżych

  • 50 ml letniego mleka

  • łyżka cukru

  • łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • szklanka letniego mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół szklanki cukru

  • jajko

  • pół kostki roztopionego, przestudzonego masła

  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • pól kostki miękkiego masła

  • szklanka mąki

  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?

Przygotuj zaczyn: pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, dodaj cukier, mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie przykryj miskę i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.

Zrób placek drożdżowy: do większej miski wsyp przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Na środku zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj ruszony zaczyn, letnie mleko i wyrabiaj delikatnie, następnie wlej roztopione, ostudzone masło i całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotuj kruszonkę: miękkie masło wyrób z mąką i cukrem na jednolitą masę.

Z masy uformuj kulę, owiń folia aluminiową i wstaw do lodówki. Łodygi rabarbaru umyj, pozbądź się łykowatych części, resztę pokrój na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto przełóż na prostokątną blachę lub do 2 k eksówek, poukładaj kawałki rabarbaru, a na górę pokrusz solidnie ciasto na kruszonkę. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 50- 60 minut, do suchego patyczka, smacznego.

Pokrojone łodygi rabarbaru

Źródło zdjęcia: canva/ IngridHS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy