Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści
Kawa z masłem i olejem kokosowym jest popularnym śniadaniem w diecie keto. Bulletrproof coffee, bo o niej mowa nie tylko pobudza, ale daje również uczucie nasycenia na wiele godzin. Dlaczego warto wrzucić do kawy masło?
Kawa z masłem i olejem kokosowym to bardzo modne śniadanie wśród osób będących na diecie keto, czyli diecie pozbawionej węglowodanów. Zamiast owsianki, której głównym składnikiem są właśnie cukry, osoby te wybierają dania, które złożone są głównie z tłuszczy.
W diecie keto tłuszcze, które spożywane w odpowiedni sposób, przyczyniają się do niemal błyskawicznej utraty nadprogramowych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna dieta, jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.
Czarna kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego jest smaczna, pięknie pachnie i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Z bulletproof coffee powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na wrzody, nadżerki i inne choroby układu pokarmowego. Kawa pita na pusty żołądek dodatkowo go podrażnia i może zwiększyć przykre objawy.
Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie keto? Poznaj zasady, zalety i jadłospis w diecie ketogenicznej.
Korzyści płynące z picia kawy z masłem
Bulletrproof coffee to kawa, która doskonale pobudza i dostarcza energii na cały poranek, a my czujemy się najedzeni jak po zjedzeniu śniadania. Kawa z masłem, oprócz solidnej dawki kofeiny, dostarcza nam również dwa rodzaje tłuszczu- zwierzęcy i roślinny.
Przygotowana w ten sposób kawa pozytywnie wpływa również na naszą koncentrację i pamięć, dzięki czemu jesteśmy gotowi do działania z samego rana.
Bulletproof coffee to również źródło witaminy A, D i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Kawa skutecznie przyspiesza również metabolizm i wzmacnia odchudzanie.
Przepis na kawę z masłem, czyli śniadanie keto
Składniki:
filiżanka czarnej kawy
łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżeczki masła klarowanego
Zaparzoną kawę wlej do blendera, dodaj masło, olej kokosowy i blenduj koło 30 sekund, aż pojawi się pianka. Kawę przelej do filiżanki, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ natashabreen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl