

28 Marca 2021
Ciasto z rabarbarem i budyniem - cudowny wiosenny deser
Rabarbar jest warzywem o charakterystycznym, kwaskowatym smaku. Świetnie smakuje zarówno na słodkiej drożdżówce, jak i w kompocie. Jeśli chodzi Ci po głowie ciasto z dodatkiem rzewienia, zerknij na nasz przepis na ciasto rabarbarowe z budyniem waniliowym!
Ciasto z rabarbarem, czyli deser na bazie… warzywa
Piernik pomidorowy? Brownie z czerwonej fasoli? Ciasto marchewkowe? Niektórzy fani tradycyjnych wypieków mogą łapać się teraz za głowę. Przecież słodkie wypieki idealnie komponują się z owocami, a nie warzywami! Na szczęście wielu z nas, którym dane było posmakować warzywnego ciasta, przekonało się do takich wariacji. Nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne pomidorów czy marchewek, lecz także zaskakująco dobry smak, który świetnie wypada w wersji „na słodko”. Tym, którzy nadal nie są przekonani do ciast na bazie warzyw uprzejmie przypominamy: tak, rabarbar to też warzywo! W tym artykule skupimy się na właściwościach odżywczych rabarbaru oraz podamy przepis na aromatyczne ciasto rabarbarowe z dodatkiem budyniu waniliowego.
Rabarbar do ciasta, do kompotu, do dżemu – dla zdrowia!
Rabarbar to rodzaj byliny z rodziny rdestowatych. Zwany jest również rzewieniem. Ma duże, charakterystyczne liście oraz mięsiste ogonki liściowe; ich barwa może być czerwona, różowa i zielona. To właśnie one są jadalną częścią rabarbaru, którą tak chętnie wykorzystujemy w kuchni. Rabarbar ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, dlatego idealnie nadaje się do słodkich wypieków, takich jak drożdżówki czy rabarbarowe ciasta. Z rabarbaru możemy ugotować orzeźwiający kompot na letnie dni, a także przygotować dżem rabarbarowy z dodatkiem np. truskawek. Rabarbar jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych – zawiera dużo witaminy C, E, A oraz fosforu i potasu. Ma działanie przeciwzapalne i przeczyszczające; pomaga przy problemach związanych ze wzdęciami. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny: w jego 100 gramach znajdziemy jedynie 20 kalorii.
Przepis na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem waniliowym
Składniki
Na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Na krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- cukier puder
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru waniliowego. Całość wymieszaj.
Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do suchych składników i rozdrabniaj ciasto palcami. Możesz to zrobić również za pomocą miksera.
Do masy dodaj 3 żółtka. Białka możesz wykorzystać do upieczenia małych bezików z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Całość wyrabiaj aż do powstania jednolitej masy. Podziel je na dwie części, a jedną z nich owiń folią i wstaw do lodówki.
Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach około 20 cm x 30 cm lub 40 cm x 25 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Drugą część ciasta pokrój na plasterki i układaj w przygotowanym spodzie foremki. Dognieć ciasto palcami i podziurkuj widelcem. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki.
Teraz przygotuj krem budyniowy. Rozmieszaj proszek budyniowy w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z połową szklanki śmietanki kremówki, połową szklanki cukru i łyżeczką cukru wanilinowego.
Po zagotowaniu wlej do niego rozpuszczony w mleku proszek budyniowy. Całość wymieszaj i gotuj, aż budyń będzie wystarczająco gęsty. Odstaw krem do wystudzenia.
W międzyczasie umyj i osusz rabarbar, a następnie odetnij liście. Łodygi pokrój w kosteczkę.
Wyjmij z lodówki foremkę z ciastem i pozostałą część ciasta. Na spód foremki wylej krem budyniowy, a na nim ułóż pokrojony rabarbar. Posyp go cukrem pudrem.
Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim górę ciasta.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto z rabarbarem piecz około 45 minut.