Puszyste i soczyste racuchy ze śliwkami. Na podwieczorek lub kolację
Zapraszamy na puszyste i soczyste racuchy ze śliwkami. Będą idealne na podwieczorek lub kolację. Mięciutkie, z owocowym dodatkiem z pewnością znajdą szerokie grono wielbicieli w każdym domu. Przygotowanie racuchów jest proste. Potrzebują tylko trochę czasu na wyrośnięcie.
Klasyczne racuchy robi się na drożdżach. Są puszyste, chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Ponieważ jednak drożdże potrzebują trochę czasu, by wyrosnąć, niektórzy zastępują je proszkiem do pieczenia. On też dobrze spulchnia racuchy, jednak nigdy nie będą tak puszyste i miękkie, jak te drożdżowe.
Chyba najpopularniejszym dodatkiem do racuchów są jabłka. Jednak można je zastąpić innymi owocami. Dziś proponujemy zrobić racuchy ze śliwkami. Wszak dostępne są teraz różne rodzaje śliwek. Spróbujcie takiej wersji racuchów, a z pewnością się nie zawiedziecie.
Jak zrobić racuchy ze śliwkami?
Składniki:
-
2 dag świeżych drożdży
-
1,5 szklanki mleka
-
3 czubate szklanki mąki
-
2 łyżeczki cukru
-
2 jajka
-
kilka śliwek
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów ze śliwkami
Drożdże wkrusz do połowy letniego mleka. Dodaj cukier i łyżkę mąki, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i jajka. Zmiksuj lub wymieszaj łyżką gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego pokrojone śliwki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz je cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy bez drożdży , a także na racuchy bez jajek i mleka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: