Puszyste racuchy bez drożdży. Sekret tkwi w 1 triku
Wiecie, jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosowanie prostego triku polegającego na ubiciu jajek z cukrem sprawi, że masa będzie lekka niczym chmurka, a przy smażeniu placki pięknie urosną. Warto spróbować - tak smacznego deseru z patelni dawno nie jedliście.
Czy jest coś smaczniejszego niż puszyste racuchy? Jeżeli kochacie te słodkie placuszki z jabłkami, z pewnością ucieszy was informacja, że ich przygotowanie nie wymaga użycia drożdży. Staranne ubicie jajek z cukrem jest w stanie w wystarczającym stopni u napowietrzyć masę. Przekonajcie się sami.
Przepis na puszyste racuchy bez drożdży
Składniki:
2 nieduże słodkie jabłka
2 jaja
6 łyżek cukru
pół litra mleka
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalne dodatki:
cukier puder
syrop klonowy lub miód
bita śmietana i świeże owoce
Jak przygotować puszyste racuchy bez drożdży? Pomoże wam jeden prosty patent
W większej misce umieszczamy jajka oraz cukier. Ubijamy je, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Cały czas mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w grubsze plastry i wrzucamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju. Łyżką formujemy niezbyt duże placki i smażymy je, aż się zrumienią. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Jeżeli bardziej niż puszyste racuchy bez drożdży wolicie wytrawne placki, zerknijcie na ten prosty przepis na ziemniaczany rarytas niewymagający ścierania warzyw. Być może też spodoba wam się nieskomplikowana receptura na naleśniki z dwóch składników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: