Puszyste jak chmurka jajka sadzone. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Jajka sadzone z piekarnika będą przyjemnym urozmaiceniem śniadaniowej klasyki. Ubicie białek sprawi, że uzyskamy przysmak o konsystencji chmurki z pysznym płynnym żółtkiem wewnątrz. Z pewnością spodoba się całej rodzinie.
Jeśli znudziły wam się tradycyjne jajka sadzone, wersja przyrządzana w piekarniku, w której białko dodatkowo ubijemy na sztywną pianę, odmieni wasze spojrzenie na ten rarytas. Delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne danie ma szanse stać się waszym ulubionym. Jest szybkie w przygotowaniu i od razu uzyskacie rodzinną porcję. Spróbujecie?
Przepis na jajka sadzone z piekarnika
Składniki na 4 porcje:
-
4 jaja „zerówki”
-
40-50 g ulubionego sera żółtego
-
sól i pieprz ziołowy w ilości do smaku
-
wybrana zielenina do posypania np. szczypiorek lub natka pietruszki
Jak zrobić jajka sadzone z piekarnika? Prosty patent na lekkie śniadanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jaja myjemy, a następnie starannie oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w dużej misce. Wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Na blasze układamy papier do pieczenia, a następnie formujemy 4 okręgi z piany. W każdym z nich robimy niewielki dołek. Pieczemy je około 6 minut. W tym czasie delikatnie się zrumienią.
W otworach umieszczamy trochę sera i po jednym żółtku. Pieczemy jeszcze przez 7 minut. Jajka sadzone z piekarnika doprawiamy ziołowym pieprzem i podajemy posypane siekaną zieleniną. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z jajkami. Polecamy znakomitą jajecznicę z boczniakami oraz prosty patent na jajko w koszulce — podane na grzance smakuje doskonale.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste kluski ziemniaczane. Proste, pyszne, doskonałe nie tylko do mięs
-
Ryż zapiekany z jabłkami. Lekki, wyśmienity posiłek dla całej rodziny
-
Krupnik grzybowy Karoliny Korwin-Piotrowskiej. Prosto, smacznie i za grosze