Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Sukces za każdym razem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.05.2022 22:39

Prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Sukces za każdym razem

jajko w koszulce
canva/ninafirsova

Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut. Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało.

Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Składniki:

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka octu

  • szczypta soli

  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie jajka w koszulce

Jajko wybij ostrożnie do kubka. W małym garnku zagotuj ok. 3/4 l wody. Posól ją, dodaj sól, wymieszaj, zmniejsz ogień.

Wodę w garnku zamieszaj łyżką, tak by pośrodku powstał wir. Wlej w niego jajko, a potem mieszaj wodę łyżką, tak, by białko dokładnie otoczyło żółtko, tworząc koszulkę.

Jajko gotuj na niedużym ogniu ok. 2-3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Jajko wyjmij łyżką cedzakową na talerzyk, oprósz je solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na idealne jajko sadzone, a także na jajko po wiedeńsku.

jajko poszetowe
jajko poszetowe

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, mojegotowanie

Tagi: Jajka Ocet sól