Smakosze.pl
jajko w koszulce

canva/ninafirsova

Prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Sukces za każdym razem

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut.

Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało.

surówka z kapusty

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej

CZYTAJ DALEJ

Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Składniki:

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka octu

  • szczypta soli

  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie jajka w koszulce

Jajko wybij ostrożnie do kubka. W małym garnku zagotuj ok. 3/4 l wody. Posól ją, dodaj sól, wymieszaj, zmniejsz ogień.

Wodę w garnku zamieszaj łyżką, tak by pośrodku powstał wir. Wlej w niego jajko, a potem mieszaj wodę łyżką, tak, by białko dokładnie otoczyło żółtko, tworząc koszulkę.

Jajko gotuj na niedużym ogniu ok. 2-3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Jajko wyjmij łyżką cedzakową na talerzyk, oprósz je solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na idealne jajko sadzone, a także na jajko po wiedeńsku.

jajko poszetowe

jajko poszetowe

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, mojegotowanie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >