Smakosze.pl Przepisy Puszyste kotlety mielone bez dodatku jajek. Zastąpisz je kremowym składnikiem
Canva / Yana Gayvoronskaya

Puszyste kotlety mielone bez dodatku jajek. Zastąpisz je kremowym składnikiem

1 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Udane kotlety mielone to takie, które nie rozpadają się podczas smażenia. Zazwyczaj dodajemy do nich w tym celu jajko, stanowiące swego rodzaju spoinę dla mięsa. Możemy jednak z powodzeniem usmażyć kotlety mielone bez jajek, dzięki zastąpieniu ich majonezem. Dzięki temu patentowi, mięso zyskuje także na delikatności.

Kotlety mielone bez jajek, za to z dodatkiem majonezu są niezwykle soczyste. Dodatek tłuszczu zawartego w sosie jest też świetnym nośnikiem smaku i sprawia, że kotlety wychodzą zaskakująco dobre. Dla jeszcze lepszego efektu, warto do mięsa dodać startego surowego ziemniaka. Gwarantujemy, że już nigdy nie wrócisz do klasycznego przepisu.

Przepis na soczyste kotlety mielone bez jajek

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 surowy ziemniak

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć wyśmienite kotlety mielone bez jajek

Cebulę do kotletów mielonych bez jajek obierz i pokrój w drobną kostkę . Wrzuć warzywo na rozgrzany na patelni olej i obsmaż na rumiany kolor. Odstaw do ostygnięcia .

Mięso na kotlety mielone bez jajek przełóż do dużej miski . Następnie do naczynia zetrzyj obranego i umytego surowego ziemniaka . Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ostygniętą podsmażoną cebulę .

Do masy na kotlety mielone bez jajek dodaj łyżkę majonezu oraz łyżkę bułki tartej . Dopraw do smaku solą i pieprzem . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do równomiernego ich połączenia .

Z wymieszanego mięsa formuj pojedynczo kotlety mielone bez jajek . Smaż na rumiano z obu stron, a następnie zmniejsz ogień i dosmażaj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut . Soczyste kotlety mielone bez jajek najlepiej smakują świeżo po przyrządzeniu . Spróbuj tych pysznych mielonych z dodatkiem grzybów leśnych . Z mielonego mięsa przygotujesz zaskakujące schabowe .

Canva / kuppa_rock
Canva / kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy