Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
Kotlety mielone z grzybami leśnymi są znakomite. Pełen aromatu produkt dodany do masy przygotowanej z mięsa, namoczonej w mleku bułki, cebuli i jaj świetnie uzupełnia smak. Jednocześnie nadaje mielonym soczystości i sprawia, że kotlety wprost rozpływają się w ustach. Musicie spróbować.
Soczyste kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Mięso w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami będzie jeszcze lepsze. Danie robi się bardzo podobnie, a smak na długo zapada w pamięć. Nie tylko amatorzy skarbów lasu będą zachwyceni.
Przepis na smaczne kotlety mielone z grzybami leśnymi
Składniki:
1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
400 g świeżych podgrzybków
4 czerstwe kajzerki
mleko
2 duże jaja
2 średniej wielkości cebule
3-4 ząbki czosnku
1 płaska łyżka majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z grzybami leśnymi? Prosty patent na aromatyczny obiad
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Grzyby oczyszczamy, kroimy je w niewielką kostkę. Bułki moczymy w mleku. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej warzywo. Pod koniec dodajemy czosnek, a po chwili wrzucamy grzyby.
Całość smażymy do czasu, aż się ładnie zrumieni i zredukuje. Studzimy. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odsączone pieczywo, przyprawy oraz zawartość patelni. Wbijamy jaja i wyrabiamy masę.
Formujemy z niej niezbyt duże klopsy, po czym obtaczamy je starannie w bułce tartej. Kotlety mielone z grzybami leśnymi smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Doskonale smakują z purée ziemniaczanym oraz ulubioną surówką.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety mielone. Polecamy lekką wersję rarytasu przyrządzaną w piekarniku. Być może też spodoba wam się prosty patent z zastosowaniem majonezu, który sprawia, że mięso wychodzi bardzo soczyste.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe
Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz
Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki