Strzelczyk pokazał, jak robi kotlety schabowe z mielonego mięsa. Kruchość i soczystość nie z tej ziemi
Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na kotlety schabowe z mielonego mięsa. Kotlety są bardzo soczyste i delikatne. Stanowią naprawdę świetną alternatywę dla klasycznych schabowych. Mięso smażone w panierce jest również doskonale chrupiące.
Kotlety schabowe przygotowujemy z kawałka schabu z kością lub bez kości. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazał zupełnie nowy sposób na zrobienie schabowych. Są soczyste, chrupiące i nadzwyczaj pyszne.
Strzelczyk schabowe przygotowuje z mięsa mielonego, a dokładnie z kawałka schabu bez kości. Mięso mieli samodzielnie, nie pozbywa się również niewielkich przerostów tłuszczu. Są one bowiem nośnikiem smaku i dzięki nim schabowe wychodzą bardzo soczyste.
Sekretem doskonałego mięsa, jest jego odpowiednie przygotowanie. Tomasz Strzelczyk na początku wyrabia zmielony schab z solą, pieprzem i odrobiną zimnej wody. W ten sposób spulchnia twarde włókna. Mięsną masę kilkukrotnie rzuca też do miski, żeby pozbyć się powietrza.
Tomasz Strzelczyk kotlety schabowe panieruje w mące, jajkach i bułce tartej. Mąka jest bardzo ważnym składnikiem panierki, dzięki niej panierka mocno trzyma się mięsa, a sam kotlet nie jest przesuszony. Kotlety smaży na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Prezentowane zdjęcia są screenami pochodzącymi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety schabowe z mielonego schabu
Składniki:
600 g schabu bez kości
2 jajka
bułka tarta do panierowania
mąka pszenna do panierowania
sól, pieprz
zioła prowansalskie
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe z mięsa mielonego?
Schab pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Wlej odrobinę zimnej wody, wsyp sól, pieprz i wyrabiaj ręcznie mięso przez około 3-4 minuty. Masę wyjmij i rzuć nią kilka razy z powrotem do miski, by pozbyć się powietrza.
Jajka rozmieszaj w miseczce z solą i ziołami prowansalskimi. Z mięsnej masy uformuj płaskie kotlety schabowe. Każdy obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Przygotuj również wyśmienitą golonkę po polsku przepisu Strzelczyka. Może też skusisz się na zapiekankę ziemniaczaną w sosie pieczarkowo- porowym. Jest idealna na szybki i tani obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domową wędlinę dojrzewającą? Rarytas bez przepłacania
Rewolucyjne ciasto na naleśniki z dodatkiem cukinii. Mniej kalorii, więcej zdrowia
Śliwki pod kruszonką. Doskonały deser zachwyca smakiem i prostotą
Źródło: kanał Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube