Smakosze.pl
Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej zaskakują smakiem

canva/iaroshenko; TRICOLORS/East News

Nikt nie robi takich placków ziemniaczanych jak Lewandowska. Babcie byłyby zaskoczone

1 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Placki ziemniaczane są klasykiem kuchni polskiej. Anna Lewandowska urozmaica je poprzez dodanie liści szpinaku, co sprawia, że danie jest zdrowsze i ma bogatszą konsystencję. Przysmak spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane nie muszą być ciężkie i tłuste. Anna Lewandowska dodaje do masy szpinaku i korzysta z bezglutenowych mąk, uzyskując pełen smaku lekki rarytas, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Niewielka zmiana receptury przynosi świetne efekty. Skusicie się?

ciasto bez pieczenia z dwóch składników

Najprostsze ciasto bez pieczenia z 2 składników. Przygotujesz je w 5 minut

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego

  • 1 duże jajo

  • 20 g mąki kukurydzianej

  • 10 g mąki owsianej

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić aromatyczne placki ziemniaczane? Patent Lewandowskiej zachwyca smakiem

Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem, jedynie pomijając mycie tych warzyw. Szpinak myjemy lub rozmrażamy, jeśli tego wymaga. Mrożone warzywo starannie odsączamy.

Dodajemy do ziemniaków z cebulą i czosnkiem, po czym wsypujemy mąki i koperek. Wbijamy także jajko. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz.

Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże owalne placki i smażymy je do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu. Osuszamy z nadmiar u tłuszczu i podajemy z kwaśną śmietaną.

Oprócz placków ziemniaczanych polecamy znakomity ostry rarytas z dyni — jest szybki w przygotowaniu i sprawdzi się jako sycące danie obiadowe. Być może spodoba wam się również słodkie śniadanie w postaci placków bananowych z dodatkiem płatków owsianych.

Placki ziemniaczane Lewandowskiej są znakomite

canva/4uda4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >