Nikt nie robi takich placków ziemniaczanych jak Lewandowska. Babcie byłyby zaskoczone
Placki ziemniaczane są klasykiem kuchni polskiej. Anna Lewandowska urozmaica je poprzez dodanie liści szpinaku, co sprawia, że danie jest zdrowsze i ma bogatszą konsystencję. Przysmak spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane nie muszą być ciężkie i tłuste. Anna Lewandowska dodaje do masy szpinaku i korzysta z bezglutenowych mąk, uzyskując pełen smaku lekki rarytas, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Niewielka zmiana receptury przynosi świetne efekty. Skusicie się?
Przepis na pyszne placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej
Składniki:
1 kg ziemniaków
150 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 duże jajo
20 g mąki kukurydzianej
10 g mąki owsianej
1 średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
posiekany koperek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić aromatyczne placki ziemniaczane? Patent Lewandowskiej zachwyca smakiem
Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem, jedynie pomijając mycie tych warzyw. Szpinak myjemy lub rozmrażamy, jeśli tego wymaga. Mrożone warzywo starannie odsączamy.
Dodajemy do ziemniaków z cebulą i czosnkiem, po czym wsypujemy mąki i koperek. Wbijamy także jajko. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz.
Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże owalne placki i smażymy je do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu. Osuszamy z nadmiar u tłuszczu i podajemy z kwaśną śmietaną.
Oprócz placków ziemniaczanych polecamy znakomity ostry rarytas z dyni — jest szybki w przygotowaniu i sprawdzi się jako sycące danie obiadowe. Być może spodoba wam się również słodkie śniadanie w postaci placków bananowych z dodatkiem płatków owsianych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Źródło: hpba