Smakosze.pl Przepisy Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej
Canva / flintjackson

Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej

10 września 2022

Jeśli chcesz, aby przyrządzone przez Ciebie racuchy były wyjątkowo puszyste i pyszne, przygotuj je z ciasta na bazie maślanki. Placuszki z maślanką to błyskawiczny i prosty przepis. Gwarantujemy, że zakochasz się w ich smaku.

Do przygotowania racuchów z maślanką nie musisz używać miksera. Wystarczy staranne wymieszanie wszystkich składników w misce. Zadbaj jedynie, by jajko i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pomieszczenia.

Maślankę na racuchy możesz nawet nieco podgrzać przed przystąpieniem do mieszania. W tym celu nagrzej lekko piekarnik, do ok. 30 stopni. Następnie umieść w nim miskę z maślanką i od czasu do czasu mieszaj ją podczas podgrzewania.

Przepis na puszyste racuchy na maślance

Składniki:

  • 400 gramów maki pszennej

  • 1/2 litra maślanki naturalnej

  • 5 łyżeczek cukru

  • 1 jajko

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Jak przygotować puszyste racuchy na maślance

Do miski z maślanką na racuchy wbij jajko. Dokładnie wymieszaj oba składniki . Do wymieszania użyj kuchennej trzepaczki do jajek.

Do masy na racuchy wsyp mąkę. Dodaj cukier oraz dużą szczyptę soli . Całość wymieszaj na jednolite ciasto. Na końcu dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i długo mieszaj tak, aby wszystkie składniki doskonale się połączyły . Odstaw ciasto na 5-10 minut, aby odpoczęło.

Na patelni rozgrzej olej. Tłuszcz do smażenia racuchów powinien dokładnie przykrywać dno warstwą ok. 2-3 milimetrów . Po rozgrzaniu oleju zacznij nakładać ciasto na racuchy.

Na każdego racucha przeznacz dużą łyżkę stołową masy . Placuszki smaż na rumiano z każdej strony na małym ogniu. Racuchy powinny smażyć się po ok. 3 minut na jednej stronie , nieco krócej na drugiej. W razie potrzeby wyreguluj moc palnika .

Gotowe racuchy możesz podawać od razu , posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują także na zimno . Racuchy na maślance długo pozostają miękkie i puszyste. Spróbuj naszych wybornych racuchów ze śliwkami . Placuszki możesz przygotować też bez dodatku jajka .

Canva / Fascinadora
Canva / Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy