Puszyste maślankowe racuchy. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej
Jeśli chcesz, aby przyrządzone przez Ciebie racuchy były wyjątkowo puszyste i pyszne, przygotuj je z ciasta na bazie maślanki. Placuszki z maślanką to błyskawiczny i prosty przepis. Gwarantujemy, że zakochasz się w ich smaku.
Do przygotowania racuchów z maślanką nie musisz używać miksera. Wystarczy staranne wymieszanie wszystkich składników w misce. Zadbaj jedynie, by jajko i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pomieszczenia.
Maślankę na racuchy możesz nawet nieco podgrzać przed przystąpieniem do mieszania. W tym celu nagrzej lekko piekarnik, do ok. 30 stopni. Następnie umieść w nim miskę z maślanką i od czasu do czasu mieszaj ją podczas podgrzewania.
Przepis na puszyste racuchy na maślance
Składniki:
-
400 gramów maki pszennej
-
1/2 litra maślanki naturalnej
-
5 łyżeczek cukru
-
1 jajko
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Jak przygotować puszyste racuchy na maślance
Do miski z maślanką na racuchy wbij jajko. Dokładnie wymieszaj oba składniki . Do wymieszania użyj kuchennej trzepaczki do jajek.
Do masy na racuchy wsyp mąkę. Dodaj cukier oraz dużą szczyptę soli . Całość wymieszaj na jednolite ciasto. Na końcu dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i długo mieszaj tak, aby wszystkie składniki doskonale się połączyły . Odstaw ciasto na 5-10 minut, aby odpoczęło.
Na patelni rozgrzej olej. Tłuszcz do smażenia racuchów powinien dokładnie przykrywać dno warstwą ok. 2-3 milimetrów . Po rozgrzaniu oleju zacznij nakładać ciasto na racuchy.
Na każdego racucha przeznacz dużą łyżkę stołową masy . Placuszki smaż na rumiano z każdej strony na małym ogniu. Racuchy powinny smażyć się po ok. 3 minut na jednej stronie , nieco krócej na drugiej. W razie potrzeby wyreguluj moc palnika .
Gotowe racuchy możesz podawać od razu , posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują także na zimno . Racuchy na maślance długo pozostają miękkie i puszyste. Spróbuj naszych wybornych racuchów ze śliwkami . Placuszki możesz przygotować też bez dodatku jajka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy
-
Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Przenigdy jej nie wylewaj
-
Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje