Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 09.09.2022 22:08

Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy

Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
Canva / milanfoto

Jajecznica kojarzy nam się prawie wyłącznie z potrawą smażoną na patelni. Mimo niewątpliwych walorów smakowych, ten sposób przygotowania jedzenia nie sprzyja dbaniu o sylwetkę. Czy wiesz jednak, że możesz przygotować pyszną jajecznicę bez smażenia? Z pomocą przyjdzie nam obróbka termiczna za pomocą pary.

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Jest proste, zdrowe i sprawdza się jako alternatywa do tradycyjnych przepisów przy wielu rozmaitych produktach spożywczych. Jajecznica bez smażenia będzie pyszną propozycją śniadaniową dla najmłodszych domowników, ale przy odpowiednio dobranych dodatkach, zachwyci także dorosłych.

Czego potrzebujesz do przyrządzenia jajecznicy bez smażenia

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 plastry dobrej wędliny

  • 2 paski czerwonej słodkiej papryki

  • oregano

  • łyżeczka masła

Intrygująca jajecznica bez smażenia krok po kroku

W niewielkim garnku zagotuj wodę. Ułóż na nim płaski talerzyk lub pokrywkę od małego naczynia żaroodpornego. Naczynie, którego użyjesz do przyrządzenia jajecznicy bez smażenia musi być odporne na działanie wysokiej temperatury.

Na talerzyku rozpuść łyżeczkę masła. Wbij jajka i dodaj drobno pokrojoną wędlinę oraz paprykę. Mieszaj jajecznicę bez smażenia do momentu całkowitego ścięcia się jajek.

Tak przygotowaną jajecznicę bez smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj oregano. Do jajecznicy bez smażenia możesz dodawać inne ulubione składniki, np. starty ser, ulubione zioła, pomidory czy posiekany szczypiorek. Jajecznicę przyrządzisz z powodzeniem także w piekarniku. Zwolennicy pikantnych dań zachwycą się tą jajecznicą na ostro.

Canva / Basilios1
Canva / Basilios1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: