Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy
Jajecznica kojarzy nam się prawie wyłącznie z potrawą smażoną na patelni. Mimo niewątpliwych walorów smakowych, ten sposób przygotowania jedzenia nie sprzyja dbaniu o sylwetkę. Czy wiesz jednak, że możesz przygotować pyszną jajecznicę bez smażenia? Z pomocą przyjdzie nam obróbka termiczna za pomocą pary.
Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Jest proste, zdrowe i sprawdza się jako alternatywa do tradycyjnych przepisów przy wielu rozmaitych produktach spożywczych. Jajecznica bez smażenia będzie pyszną propozycją śniadaniową dla najmłodszych domowników, ale przy odpowiednio dobranych dodatkach, zachwyci także dorosłych.
Czego potrzebujesz do przyrządzenia jajecznicy bez smażenia
Składniki:
2 jajka
2 plastry dobrej wędliny
2 paski czerwonej słodkiej papryki
oregano
łyżeczka masła
Intrygująca jajecznica bez smażenia krok po kroku
W niewielkim garnku zagotuj wodę. Ułóż na nim płaski talerzyk lub pokrywkę od małego naczynia żaroodpornego. Naczynie, którego użyjesz do przyrządzenia jajecznicy bez smażenia musi być odporne na działanie wysokiej temperatury.
Na talerzyku rozpuść łyżeczkę masła. Wbij jajka i dodaj drobno pokrojoną wędlinę oraz paprykę. Mieszaj jajecznicę bez smażenia do momentu całkowitego ścięcia się jajek.
Tak przygotowaną jajecznicę bez smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj oregano. Do jajecznicy bez smażenia możesz dodawać inne ulubione składniki, np. starty ser, ulubione zioła, pomidory czy posiekany szczypiorek. Jajecznicę przyrządzisz z powodzeniem także w piekarniku. Zwolennicy pikantnych dań zachwycą się tą jajecznicą na ostro.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj do kawy niezwykły dodatek. Zaskoczy Cię smakiem i nasyci na długie godziny
Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny
Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób