Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje
Gruszki w czekoladzie są prostym a zarazem wykwintnym deserem. Gotuje się je w słodkim syropie na bazie wina, z dodatkiem przypraw. Całość zwieńcza pyszna polewa czekoladowa. Taki deser oszołomi każdego.
Na gruszki w czekoladzie wybierz twarde owoce. Idealnie do tego przepisu sprawdzi się odmiana konferencja. Proponowany przez nas deser, mimo, że łatwy w przygotowaniu, jest wykwintny i elegancki. Gruszki w czekoladzie to doskonały wybór na romantyczne spotknie we dwoje lub jako zwieńczenie uroczystego obiadu.
Przepis na eleganckie gruszki w czekoladzie
3 duże twarde gruszki
2 szklanki białego słodkiego wina
1/2 szklanki cukru
laska cynamonu
4-5 goździków
pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (zależnie od własnych preferencji)
4 łyżki masła
płatki migdałów (opcjonalnie)
3-4 kostki białej czekolady do dekoracji
Jak przygotować wykwintne gruszki w czekoladzie
Gruszki umyj i obierz ze skórki. Małym ostrym nożykiem usuń od spodu gniazda nasienne. Aby gruszki pięknie prezentowały się na talerzu, nie przekrawaj ich oraz nie usuwaj ogonka.
W garnku przygotuj syrop do gotowania gruszek: nalej wina, a następnie dodaj cukier i przyprawy korzenne. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru.
Do przygotowanego syropu włóż gruszki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut. Gruszki powinny znacząco zmięknąć, nie mogą się jednak zacząć rozpadać.
W międzyczasie przygotuj polewę do gruszek. Czekoladę rozpuść starannie w kąpieli wodnej. Następnie dodaj do niej masło i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciepłe gruszki wyłóż na talerz. Polej przygotowaną polewą czekoladową. Na koniec gruszki możesz posypać płatkami migdałowymi. Pięknie będą się też prezentowały przystrojone wiórkami białej czekolady. Gruszka świetnie sprawdzi się jako gwiazda pożywnego koktajlu. Można wykorzystać ją też jako składnik zupy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zamrozić pomidory na zimę? Gospodyni zdradziła niesamowity patent
Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób
Dodaj do kawy niezwykły dodatek. Zaskoczy Cię smakiem i nasyci na długie godziny