Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 09.09.2022 22:17

Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje

gruszki w czekoladzie
Canva / Yana Gayvoronskaya

Gruszki w czekoladzie są prostym a zarazem wykwintnym deserem. Gotuje się je w słodkim syropie na bazie wina, z dodatkiem przypraw. Całość zwieńcza pyszna polewa czekoladowa. Taki deser oszołomi każdego.

Na gruszki w czekoladzie wybierz twarde owoce. Idealnie do tego przepisu sprawdzi się odmiana konferencja. Proponowany przez nas deser, mimo, że łatwy w przygotowaniu, jest wykwintny i elegancki. Gruszki w czekoladzie to doskonały wybór na romantyczne spotknie we dwoje lub jako zwieńczenie uroczystego obiadu.

Przepis na eleganckie gruszki w czekoladzie

  • 3 duże twarde gruszki

  • 2 szklanki białego słodkiego wina

  • 1/2 szklanki cukru

  • laska cynamonu

  • 4-5 goździków

  • pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (zależnie od własnych preferencji)

  • 4 łyżki masła

  • płatki migdałów (opcjonalnie)

  • 3-4 kostki białej czekolady do dekoracji

Jak przygotować wykwintne gruszki w czekoladzie

Gruszki umyj i obierz ze skórki. Małym ostrym nożykiem usuń od spodu gniazda nasienne. Aby gruszki pięknie prezentowały się na talerzu, nie przekrawaj ich oraz nie usuwaj ogonka.

W garnku przygotuj syrop do gotowania gruszek: nalej wina, a następnie dodaj cukier i przyprawy korzenne. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru.

Do przygotowanego syropu włóż gruszki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut. Gruszki powinny znacząco zmięknąć, nie mogą się jednak zacząć rozpadać.

W międzyczasie przygotuj polewę do gruszek. Czekoladę rozpuść starannie w kąpieli wodnej. Następnie dodaj do niej masło i wymieszaj całość za pomocą trzepaczki, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Ciepłe gruszki wyłóż na talerz. Polej przygotowaną polewą czekoladową. Na koniec gruszki możesz posypać płatkami migdałowymi. Pięknie będą się też prezentowały przystrojone wiórkami białej czekolady. Gruszka świetnie sprawdzi się jako gwiazda pożywnego koktajlu. Można wykorzystać ją też jako składnik zupy.

Canva / poplasen
Canva / poplasen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: