Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Puszyste i delikatne naleśniki są marzeniem każdego smakosza. Dodając do ciasta szklankę maślanki, uzyskacie pożądany efekt. Tak smacznego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.
Naleśniki na maślance zaskoczą was lekkością. Sprawdźcie kolejny niezawodny przepis na wyśmienite i zapadające w pamięć słodkie smakołyki. Przyrządzicie je dosłownie w chwilę, a znikną jeszcze szybciej. Skusicie się?
Przepis na delikatne naleśniki na maślance
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 średnie jaja
-
1 szklanka maślanki
-
1 szklanka wody gazowanej
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
W misce umieszczamy maślankę i dodajemy do niej jajka. Mieszamy składniki trzepaczką. Następnie dodajemy wodę, cukier wanilinowy i przesianą przez sito mąkę.
Wszystko starannie łączymy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Patelnię pokrywamy niewielką ilością oleju.
Gdy się rozgrzeje, rozprowadzamy ciasto naleśnikowe. Smażymy z obu stron na złoto. Powtarzamy czynności, aż masa się wyczerpie. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Po więcej pomysłów na nietypowe naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. smaczny przepis na naleśniki budyniowe , a także niezawodną recepturę opartą o dodatek piwa .
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć
-
Jak zrobić kultowego Coleslawa? Surówkę z KFC zna niemal każdy Polak
-
Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło: slodkieokruszki