Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.03.2022 01:00

Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć

zupa pomidorowa
canva/Aneta_Gu

Pomidorówkę kochają chyba wszyscy. A wiecie, dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć, ale pomysł wart jest zastosowania. Zupa wychodzi bowiem niesamowicie kremowa, zyskuje też na smaku. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Wydawałoby się, że zupa pomidorowa niczym już nas nie zaskoczy. Gotujemy ją bowiem co najmniej raz w tygodniu od wielu lat. A jednak pomysłowość i inwencja twórcza może poprawić jej smak.

Niektórzy dodają do niej świeże zioła, ząbki czosnku czy przeróżne potrawy. Zwykle zaprawia się ją śmietaną, ale niektórzy zastępują ją jogurtem naturalnym. My jednak przetestowaliśmy jeszcze ciekawszy produkt. Pełen smaku i niezwykle kremowy.

Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć

Proponujemy wam przetestować pomidorówkę z dodatkiem majonezu. Dzięki jego dodatkowi zupa staje się niezwykle kremowa i nabiera doskonałego, wyrazistego smaku.

Kiedy dodać majonez do pomidorówki? Najlepiej zrobić to pod koniec gotowania. 2 łyżki majonezu trzeba włożyć do miseczki i rozmieszać je z kilkoma łyżkami zupy. Gdy całość dobrze się połączy, płyn należy wlać do garnka i wymieszać.

Przepis na pomidorówkę z majonezem

Składniki:

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1,5 l bulionu

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie zupy pomidorowej

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przesmaż je, mieszając.

Warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.

Wtedy dodaj do zupy przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj 5 minut na niedużym ogniu, dopraw do smaku.

Mąkę wymieszaj z majonezem i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszankę wlej do garnka z zupą, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Podawaj z makaronem lub ryżem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne receptury na zupę pomidorową. Sprawdź, jak zrobić błyskawiczną zupę pomidorową, a także poznaj przepis na pomidorówkę z soczewicą.

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deliciousplace, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram