Smakosze.pl
zupa pomidorowa

canva/Aneta_Gu

Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć

21 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Pomidorówkę kochają chyba wszyscy. A wiecie, dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć, ale pomysł wart jest zastosowania. Zupa wychodzi bowiem niesamowicie kremowa, zyskuje też na smaku. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Wydawałoby się, że zupa pomidorowa niczym już nas nie zaskoczy. Gotujemy ją bowiem co najmniej raz w tygodniu od wielu lat. A jednak pomysłowość i inwencja twórcza może poprawić jej smak.

Puszyste naleśniki na sodzie

Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem

CZYTAJ DALEJ

Niektórzy dodają do niej świeże zioła, ząbki czosnku czy przeróżne potrawy. Zwykle zaprawia się ją śmietaną, ale niektórzy zastępują ją jogurtem naturalnym. My jednak przetestowaliśmy jeszcze ciekawszy produkt. Pełen smaku i niezwykle kremowy.

Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć

Proponujemy wam przetestować pomidorówkę z dodatkiem majonezu. Dzięki jego dodatkowi zupa staje się niezwykle kremowa i nabiera doskonałego, wyrazistego smaku.

Kiedy dodać majonez do pomidorówki? Najlepiej zrobić to pod koniec gotowania. 2 łyżki majonezu trzeba włożyć do miseczki i rozmieszać je z kilkoma łyżkami zupy. Gdy całość dobrze się połączy, płyn należy wlać do garnka i wymieszać.

Przepis na pomidorówkę z majonezem

Składniki:

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1,5 l bulionu

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie zupy pomidorowej

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przesmaż je, mieszając.

Warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.

Wtedy dodaj do zupy przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj 5 minut na niedużym ogniu, dopraw do smaku.

Mąkę wymieszaj z majonezem i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszankę wlej do garnka z zupą, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Podawaj z makaronem lub ryżem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne receptury na zupę pomidorową. Sprawdź, jak zrobić błyskawiczną zupę pomidorową, a także poznaj przepis na pomidorówkę z soczewicą.

majonez

majonez

Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deliciousplace, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >