Smakosze.pl Przepisy Puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku
canva

Puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku

27 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubisz naleśniki? A próbowałaś już zrobić ciasto z dodatkiem piwa? Jeśli nie, koniecznie musisz je przetestować. Dzięki temu niezwykłemu składnikowi naleśniki będą wyjątkowo puszyste i delikatne. A smak piwa, ani alkohol nie będą wyczuwalne. Takie naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, np. twarożkiem ze szczypiorkiem.

Robiąc ciasto naleśnikowe zwykle dodajemy mleko lub wodę. Jeśli jednak przynajmniej część tego płynu zastąpimy piwem otrzymamy taki efekt, jakbyśmy dodali do ciasta drożdży. Takie piwne naleśniki możesz nadziać farszem mięsnym lub warzywnym. My polecamy jednak bływskawiczny, lekko pikantny farsz z twarożku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka jasnego piwa

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

Na farsz:

  • 30 dag chudego lub półtłustego twarogu

  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

  • pół pęczka szczypiorku

  • kilka rzodkiewek

  • sól, pieprz

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, piwo, mleko, szczyptę soli i olej. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw na 15 minut.

Twarożek rozmieszaj ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz rzodkiewki (możesz je też zetrzeć na dużych oczkach). Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki. Każdy posmaruj przygotowanym farszem, złóż tak jak lubisz.

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: dibloguje, praktykulinarni

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy