Smakosze.pl Przepisy Dosyp pół łyżeczki do mąki, a zamiast wody dodaj kultowy napój. Najlepszy patent na puszyste naleśniki
canva/YelenaYemchuk

Dosyp pół łyżeczki do mąki, a zamiast wody dodaj kultowy napój. Najlepszy patent na puszyste naleśniki

11 października 2022

Puszyste naleśniki na słodko spodobają się całej rodzinie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko dodać do ciasta trochę proszku do pieczenia oraz białą oranżadę. Po usmażeniu otrzymamy przysmak, którego delikatność zachwyci od pierwszego kęsa. Spróbujecie?

Lekkie i słodkie naleśniki będą smakowały każdemu. Przygotowane z odrobiną proszku do pieczenia i oranżadą — znanym i lubianym gazowanym napojem — ciasto wyjdzie przyjemnie miękkie i wprost rozpłynie się w ustach. Musicie spróbować.

Przepis na wyjątkowo puszyste naleśniki

Składniki:

  • 375-450 g maki pszennej

  • 375 ml mleka

  • 50 g masła

  • 190 ml białej oranżady

  • 2 jaja w rozmiarze L

  • 10-15 g cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Jak zrobić puszyste naleśniki? Znamy prosty przepis

Masło topimy w rondelku. Studzimy je. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ją dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do miski, łączymy je z cukrem i odrobiną soli przy pomocy trzepaczki.

Następnie, cały czas mieszając masę, naprzemiennie dodajemy mleko oraz sypkie produkty. Cienkim strumieniem dodajemy oranżadę . Na koniec wlewamy letnie masło i krótko miksujemy całość.

Przygotowaną masę o konsystencji gęstej śmietany odstawiamy na około pół godziny, by odpoczęła. Puszyste naleśniki smażymy na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, na średnim ogniu. Podajemy ze słodkimi dodatkami np. twarożkiem waniliowym czy ulubionym dżemem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Polecamy prosty patent wykorzystujący zaledwie dwa składniki . Być może też spodoba wam się ciasto przyrządzane z dodatkiem budyniu .

Puszyste naleśniki skuszą każdego
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy