Cudowne naleśniki zrobisz z 2 składników. Nie potrzebujesz nawet jajek
Robiliście kiedyś naleśniki bez jajek? Jeśli nie, to polecamy spróbować. Smakowite ciasto na ten rarytas można przygotować z zaledwie dwóch składników, a jest nawet lepsze niż klasyczne. Jest miękkie i rozpływa się w ustach. Każdy się skusi.
Naleśniki z 2 składników przygotujemy bez jajek i mąki pszennej. Wykorzystamy za to pełną cennych składników odżywczych mąkę gryczaną i mleko. Do bazowego przepisu możecie oczywiście dodawać przyprawy np. cukier, sól czy cynamon. Wszystko zależy od waszych upodobań i przeznaczenia usmażonych naleśników.
Przepis na smakowite naleśniki bez jajek
Składniki podstawowe:
280 g mąki gryczanej
3/4 litra mleka 3,2%
Dodatki opcjonalne:
sól
cynamon
cukier lub cukier wanilinowy
esencje smakowe np. waniliowa
gorzkie kakao
ulubione zioła w proszku
Jak przygotować naleśniki bez jajek? Przepis jest dziecinnie prosty
Mąkę wsypujemy do większej miski. Następnie wlewamy odmierzoną objętość mleka i starannie łączymy składniki. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera — zależy nam na uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Możemy ją delikatnie natłuścić olejem rzepakowym. Chochlą przenosimy masę, po czym rozlewamy ją, tak aby cienka warstwa ciasta pokryła całą powierzchnie naczynia do smażenia.
Podgrzewamy przez kilka minut, a następnie obracamy. Moment przełożenia na druga stronę wyznaczy odklejające się od brzegów upieczone ciasto naleśnikowe. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu z dowolnymi farszami.
Wskazówki dotyczące przygotowania wegańskich naleśników bez jajek
Jeżeli nie chcecie sięgać po krowi nabiał, możecie go zastąpić napojami roślinnymi. Szczególnie polecamy kokosowy lub sojowy. Wegańska odsłona będzie równie pyszną alternatywą klasyki.
Ze względu na charakter roślinnych produktów, będzie nieco słodka, ale nie będzie to przeszkodą, by przygotować ją z wytrawnym farszem. Bez dodatkowego cukru naleśniki nadal pozostaną dość neutralne w smaku.
Po inne pomysły na naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je z dodatkiem budyniu. Ten natomiast zawiera sprawdzony patent na ten przysmak z przyrządzony na bazie kefiru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kiedy należy solić rosół? Nie każdy zna odpowiedź. Najlepsi kucharze stosują się do 1 zasady
Kotlety schabowe z ananasem i serem. Sprawdzony patent na wakacyjny obiad
Pomysł na tani obiad – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym