Smakosze.pl
Naleśniki z 2 składników

canva/margouillatphotos

Cudowne naleśniki zrobisz z 2 składników. Nie potrzebujesz nawet jajek

27 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robiliście kiedyś naleśniki bez jajek? Jeśli nie, to polecamy spróbować. Smakowite ciasto na ten rarytas można przygotować z zaledwie dwóch składników, a jest nawet lepsze niż klasyczne. Jest miękkie i rozpływa się w ustach. Każdy się skusi.

Naleśniki z 2 składników przygotujemy bez jajek i mąki pszennej. Wykorzystamy za to pełną cennych składników odżywczych mąkę gryczaną i mleko. Do bazowego przepisu możecie oczywiście dodawać przyprawy np. cukier, sól czy cynamon. Wszystko zależy od waszych upodobań i przeznaczenia usmażonych naleśników.

Jajecznica po chłopsku z kiełbasą i ziemniakami - sycące śniadanie

Jajecznica po chłopsku z kiełbasą i ziemniakami. Idealna na dobry początek dnia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowite naleśniki bez jajek

Składniki podstawowe:

  • 280 g mąki gryczanej

  • 3/4 litra mleka 3,2%

Dodatki opcjonalne:

  • sól

  • cynamon

  • cukier lub cukier wanilinowy

  • esencje smakowe np. waniliowa

  • gorzkie kakao

  • ulubione zioła w proszku

Jak przygotować naleśniki bez jajek? Przepis jest dziecinnie prosty

Mąkę wsypujemy do większej miski. Następnie wlewamy odmierzoną objętość mleka i starannie łączymy składniki. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera — zależy nam na uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy.

Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Możemy ją delikatnie natłuścić olejem rzepakowym. Chochlą przenosimy masę, po czym rozlewamy ją, tak aby cienka warstwa ciasta pokryła całą powierzchnie naczynia do smażenia.

Podgrzewamy przez kilka minut, a następnie obracamy. Moment przełożenia na druga stronę wyznaczy odklejające się od brzegów upieczone ciasto naleśnikowe. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu z dowolnymi farszami.

Wskazówki dotyczące przygotowania wegańskich naleśników bez jajek

Jeżeli nie chcecie sięgać po krowi nabiał, możecie go zastąpić napojami roślinnymi. Szczególnie polecamy kokosowy lub sojowy. Wegańska odsłona będzie równie pyszną alternatywą klasyki.

Ze względu na charakter roślinnych produktów, będzie nieco słodka, ale nie będzie to przeszkodą, by przygotować ją z wytrawnym farszem. Bez dodatkowego cukru naleśniki nadal pozostaną dość neutralne w smaku.

Po inne pomysły na naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je z dodatkiem budyniu. Ten natomiast zawiera sprawdzony patent na ten przysmak z przyrządzony na bazie kefiru.

Naleśniki bez jajek można podać np. ze słodkim serem

canva/IrKiev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >