Puszyste naleśniki z 2 składników. Przepis zaskakuje prostotą
Lubicie naleśniki? A wiecie, jak zrobić puszyste naleśniki z dwóch składników? Przedstawiamy niezwykły przepis, który zaskakuje prostotą. Przygotujcie tylko ciasto, wylejcie je na patelnię, a otrzymacie puszyste i pełne smaku placki. Najlepiej będą smakować ze słodkimi dodatkami.
Naleśniki to jedna z tych potraw, którą możemy jeść niemal na okrągło. Są proste do zrobienia i doskonale harmonizują z różnymi dodatkami. Dziś pokażemy wam, jak zrobić pyszne, puszyste naleśniki z dwóch prostych składników — budyniowego proszku i jajek.
Co ciekawe, decydując się na budyniowe naleśniki, w prosty sposób możecie nadać im smak i kolor. Wystarczy, że sięgniecie po budyń malinowy lub czekoladowy, a naleśniki zyskają niezwykły wygląd i aromat. Możecie podać je np. z czekoladą, słodkim twarożkiem lub dżemem.
Puszyste naleśniki z 2 składników
Składniki:
-
1 opakowanie budyniu o ulubionym smaku, np. śmietankowym, malinowym, czekoladowym
-
2 duże jajka
Przygotowanie naleśników
Proszek budyniowy i jajka umieść w misce, dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
Patelnię teflonową dobrze rozgrzej. Wylej na nią porcję ciasta, rozprowadź ją równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.
Smaż naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony, by ciasto nie było surowe. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
-
Do przygotowania naleśników wykorzystaj budyń bez dodatku cukru. Najlepiej, jeśli będzie miał prosty skład.
-
Naleśniki możesz też smażyć na zwykłej patelni. Wtedy jednak posmaruj ją pędzelkiem maczanym w oleju.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki na bazie soku pomarańczowego , a także na naleśniki bez jajek .
Źródło zdjęcia: canva/silviarita z Pixabay Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
-
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
-
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: marta-gotuje