Smakosze.pl Przepisy Puszyste naleśniki z 2 składników. Przepis zaskakuje prostotą
canva/YelenaYemchuk

Puszyste naleśniki z 2 składników. Przepis zaskakuje prostotą

31 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie naleśniki? A wiecie, jak zrobić puszyste naleśniki z dwóch składników? Przedstawiamy niezwykły przepis, który zaskakuje prostotą. Przygotujcie tylko ciasto, wylejcie je na patelnię, a otrzymacie puszyste i pełne smaku placki. Najlepiej będą smakować ze słodkimi dodatkami.

Naleśniki to jedna z tych potraw, którą możemy jeść niemal na okrągło. Są proste do zrobienia i doskonale harmonizują z różnymi dodatkami. Dziś pokażemy wam, jak zrobić pyszne, puszyste naleśniki z dwóch prostych składników — budyniowego proszku i jajek.

Co ciekawe, decydując się na budyniowe naleśniki, w prosty sposób możecie nadać im smak i kolor. Wystarczy, że sięgniecie po budyń malinowy lub czekoladowy, a naleśniki zyskają niezwykły wygląd i aromat. Możecie podać je np. z czekoladą, słodkim twarożkiem lub dżemem.

Puszyste naleśniki z 2 składników

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu o ulubionym smaku, np. śmietankowym, malinowym, czekoladowym

  • 2 duże jajka

Przygotowanie naleśników

Proszek budyniowy i jajka umieść w misce, dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.

Patelnię teflonową dobrze rozgrzej. Wylej na nią porcję ciasta, rozprowadź ją równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.

Smaż naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony, by ciasto nie było surowe. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Do przygotowania naleśników wykorzystaj budyń bez dodatku cukru. Najlepiej, jeśli będzie miał prosty skład.

  • Naleśniki możesz też smażyć na zwykłej patelni. Wtedy jednak posmaruj ją pędzelkiem maczanym w oleju.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki na bazie soku pomarańczowego , a także na naleśniki bez jajek .

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/silviarita z Pixabay Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marta-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy