Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem
Pomysł na rozgrzewające śniadanie? Przygotuj omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem. Omlet jest niezwykle puszysty i ma korzenną nutę. Podany z gruszką na ciepło dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie śniadanie na chłody przygotujesz w kilka minut.
Jesienią i zimą, gdy na dworze jest szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i pożywne śniadania, które dodają mi energii na wiele godzin. Jajecznica, pieczona owsianka, czy właśnie omlet z karmelizowaną gruszką to jedne z moich ulubionych posiłków na rozpoczęcie dnia.
Omlet z gruszką jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie pęka i nie rozwarstwia się na patelni. Jest cienki i puszysty, więc bez problemu mogę złożyć go na pół i podać z sezonowym owocem z nutą wanilii i cynamonu.
Do masy jajecznej na omlet dodaję cukier waniliowy oraz odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru. Korzenne przyprawy sprawiają, że omlet smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewające właściwości. Przysłowiową wisienką na torcie jest gruszka karmelizowana w cukrze brązowym i waniliowym. Gruszka w tym połączeniu smakuje doskonale.
Omlet z karmelizowaną gruszką i korzennymi przyprawami. Jesienne śniadanie w kilka minut
Składniki:
-
2 jajka
-
łyżka cukru waniliowego
-
2- 3 łyżki mąki pszennej
-
2- 3 łyżki mleka
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta mielonego kardamonu
-
szczypta cynamonu
-
szczypta mielonego imbiru
-
szczypta soli
-
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
-
gruszka
-
łyżeczka brązowego cukru
-
pół łyżeczki cukru waniliowego
-
cynamon mielony
-
masło klarowane do smażenia
Puszysty omlet krok po kroku. Nie ma lepszego śniadania na chłody
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru, mleko i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj do jajek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu do ścięcia. Przygotuj karmelizowaną gruszkę: gruszkę obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Gruszkę podsmaż na maśle, gdy zacznie robić się miękka, wsyp cukier brązowy i waniliowy, oprósz delikatnie cynamonem i smaż, aż nadmiar płynu odparuje, a cukier dobrze się skrystalizuje. Omlet wyłóż na talerz, na połowie wyłóż karmelizowaną gruszkę i przykryj, smacznego.
Z gruszki, kakao i orzechów upieczesz szybkie ciasto czekoladowe , które posmakuje każdemu. Masz ochotę na wytrawny obiad z gruszką? Przygotuj tartę z gruszkami i gorgonzolą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama