Smakosze.pl Przepisy Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad
canva/ MariaUspenskaya

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

3 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybki, tani obiad? Cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Przygotowanie farszu do cukinii nie wymaga smażenia i obróbki termicznej. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i nafaszerować wydrążone wcześniej cukinie.

Cukinia, zwłaszcza ta młoda, jest warzywem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych i tanich dań- placki z cukinii, leczo, cukinia grillowana, zupy kremy, czy właśnie cukinia zapiekana z mięsem mielonym.

Do cukinii zapiekanej potrzebujemy wyłącznie kilku składników, które w większości mamy w domu. Danie jest więc proste, szybkie i tanie, a dodatkowo wykorzystamy warzywa i mięso, które mamy w lodówce i nie mamy pomysłu, jak je przygotować.

Farsz do zapiekanej cukinii przygotujemy naprawdę ekspresowo, nie musimy nic smażyć, wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać, a cukinie wydrążyć. Miąższ z cukinii włóżmy do lodówki i wykorzystajmy na drugi dzień np. do ugotowania zupy kremu z warzyw.

W ten sposób nic się w naszej kuchni nie zmarnuje. Upieczone cukinie koniecznie podajmy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, ponieważ doskonale podkręcają smak i dodają świeżej nuty. Do cukinii zapiekanej z mięsem mielonym możemy podać również kwaśną śmietanę, która również dobrze komponuje się z całym daniem.

Przepis na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie cukinie

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 duży pomidor

  • papryka czerwona

  • cebula czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • 150 g parmezanu

  • sól, pieprz

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • natka pietruszki lub świeża kolendra do podania

  • śmietana 18% do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić cukinię zapiekaną z mięsem mielonym?

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię, dokładnie wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj, pokrój paprykę, pomidora, zetrzyj na tarce ser.

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotowane składniki dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. Cukinie przekrój wzdłuż, przy pomocy łyżeczki wydrąż środek. Przygotowany farsz przełóż na cukinie.

Warzywa faszerowane połóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 45 minut, następnie oprósz posiekaną zieleniną i podaj, smacznego.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie i pyszne danie- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami , palce lizać.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy