Smakosze.pl Przepisy Pyszna fasolka szparagowa bez bułki tartej. Cudowny dodatek do dań
canva/Jevtic

Pyszna fasolka szparagowa bez bułki tartej. Cudowny dodatek do dań

6 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wreszcie jest wiosna, a więc czas na młode warzywa. Dziś zapraszamy was na pyszną fasolkę szparagową bez bułki tartej. Może ona stanowić cudowny dodatek do dań, ale doskonale smakuje też sama — zjedzona jako lekkie danie lub przekąska.

Choć sezon na świeżą, polską fasolkę szparagową jeszcze przed nami, to bez problemu można już kupić fasolkę przywożoną do nas z cieplejszych krajów. Do wyboru mamy dwa rodzaje fasolki — żółtą i zieloną.

Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza w smaku, bogata w fosfor i potas. Zielona jest bardziej wyrazista, zasobna w beta-karoten i kwas foliowy. Wybierzcie tą, którą wolicie i przygotujcie ją według naszego przepisu.

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Składniki:

  • 50 dag świeżej fasolki szparagowej

  • sól, cukier

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia

  • 4-5 ząbków czosnku

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

Przygotowanie fasolki

Fasolkę opłucz, osącz, odkrój końcówki. W garnku zagotuj wodę, posól ją i lekko posłodź. Wrzuć fasolkę i gotuj ją ok. 3 minuty. Odcedź.

Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę, dodaj osączoną fasolkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, aż fasolka będzie odpowiednio miękka. Co jakiś czas fasolkę zamieszaj.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj ją do fasolki, całość dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i ewentualnie pieprzem. Wskazówka:

Fasolki nie należy podgrzewać zbyt długo, by nie zrobiła się za miękka. Najsmaczniejsza jest w wersji al dente, czyli jeszcze lekko sprężysta, stawiająca opór przy gryzieniu.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na fasolkę szparagową w sosie paprykowym , a także na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej .

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cookit

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy