Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Rozwiewamy wątpliwości
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Wielu Polaków woli ich razem nie zestawiać. Czy jednak ich obawy są słuszne? Czy rzeczywiście sałatka z pomidorem i ogórkiem przyniesie nam więcej strat niż zysków? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości na ten temat.
Pomidor i ogórek należą do jednych z najpopularniejszych warzyw. Cenimy ich orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Często kładziemy ich plasterki na kanapki, ale też lubimy je dodawać do sałatek. Połączenie to nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda bardzo apetycznie.
Niestety niektórzy sugerują, że zestawienie ogórka z pomidorem w jednej potrawie nie jest najlepszym pomysłem. Sałatka z ich dodatkiem doskonale smakuje, jednak nie jest podobno tak wartościowa, jak mogłaby być. Czy rzeczywiście tak jest?
Czy powinniśmy łączyć pomidory z ogórkami?
Jedno i drugie warzywo jest bardzo zdrowe i ma cenne właściwości. Pomidory są bogate w likopen, beta-karoten, potas, witaminy C i E. Ogórki składają się przede wszystkim z wody, stąd też ich niska kaloryczność. Zawierają też trochę witamin i soli mineralnych.
Jednak w składzie świeżych ogórków można też doszukać się enzymu askorbinazy. I to właśnie on jest problematyczny. Zwłaszcza w zestawieniu z pomidorem, który zawiera sporo witaminy C. Askorbinaza utlenia bowiem witaminę C, przez co obniża jej zawartość. Jedząc więc sałatkę, w której jednocześnie znajdzie się ogórek i pomidor, nasz organizm nie skorzysta na jej składzie, tak, jak by mógł.
Trzeba tu jednak wziąć pod uwagę fakt, że pomidor nie jest wyjątkowo zasobnym źródłem witaminy C. O wiele lepszym jest np. papryka czy natka pietruszki. Dlatego, nawet jeśli ogórek swoją obecnością zniszczy witaminę C w pomidorze i tak nie będzie to wielka strata.
Pamiętajmy przy tym, że witamina C to ogólnie bardzo wrażliwy składnik. Niszczy ją nie tylko enzym askorbinaza, ale przede wszystkim wysoka temperatura, kontakt z tlenem i promieniowanie UV.
Jak ograniczyć złe skutki tego połączenia?
Enzym askorbinaza występuje nie tylko w ogórkach, ale też w cukinii i kabaczku. Optymalne pH, w którym działa to 5,6, większość warzyw ma zaś pH w zakresie od 5 do 6.
By zneutralizować zły wpływ askorbinazy na witaminę C, wystarczy zmienić nieco pH potrawy. Można ją zakwasić, np. dodatkiem soku z cytryny czy octu. Nie jest to nadzwyczajne ani trudne, bo przecież sałatki zawsze polewamy sosem, który często zawiera właśnie te składniki.
Przy okazji trzeba wspomnieć, że enzym askorbinaza uwalnia się w momencie zniszczenia struktury komórkowej warzywa, a więc np. jego pokrojenia czy obrania. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by pomidory trzymać obok ogórków. W takim stanie nie stanowią dla siebie zagrożenia.
Z naszego serwisu dowiecie się też, od której strony należy obierać ogórka, a także, jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie.
Źródło zdjęcia: canva/Maliflower73
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dietetycy.org, doz