Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami
Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę? Możesz przygotować kultową sałatkę „Leśna polana". Ma dodatek marynowanych grzybów i jest nie tylko pyszna, ale też efektowna. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach w gronie znajomych.
Sałatki są doskonałe na imprezową przekąskę. Nie ma przy nich dużo pracy, a każdy co rusz chętnie po nie sięga. Są bowiem lekkie i smaczne, bo kryją w sobie wiele lekkich i pysznych składników.
Sałatka „Leśna Polana" jest sałatką warstwową. Przekłada się w niej warstwami wiele składników o przeróżnych smakach. Możecie łatwo zmodyfikować jej smak, wymieniając niektóre składniki. Do sałatki tej możecie dodać też żółty ser, fasolkę z puszki, czy groszek. Sposób przyrządzenia sałatki możesz zobaczyć na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Pyszna i efektowna kultowa sałatka „Leśna polana" z marynowanymi grzybami
Składniki:
-
1 pojedynczy filet z kurczaka
-
przyprawa do kurczaka
-
2 łyżki oleju
-
5 ziemniaków
-
3 marchewki
-
1 puszka kukurydzy
-
1 słoik selera konserwowego
-
2 słoiki marynowanych pieczarek
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
3 ogórki konserwowe
-
1 pęczek szczypiorku
-
1 szklanka majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki
Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka, usmaż na oleju.
Ziemniaki i marchew wyszoruj, ugotuj na miękko. Wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Kukurydzę, seler i pieczarki osącz z zalewy. Seler posiekaj.
Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też ogórki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Dno wyłóż pieczarkami, kładąc je kapeluszami do dołu. Posyp je szczypiorkiem, wyłóż warstwę marchwi, oprósz solą i pieprzem, posmaruj majonezem.
Wyłóż kawałki kurczaka, posyp pokrojonymi ogórkami, selerem i kukurydzą. Posmaruj warstwą majonezu, posyp posiekanym jajkami, oprósz solą i pieprzem, przykryj warstwą majonezu.
Połóż warstwę ziemniaków, oprósz je solą i pieprzem. Wierzch sałatki posmaruj majonezem. Tortownicę z sałatką wstaw na kilka godzin do lodówki.
Następnego dnia przykryj sałatkę talerzem i obróć razem z tortownicą. W ten sposób łatwo przełożysz sałatkę na talerz.
Jeśli chcesz poznać inne przepisy na sałatki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na sałatkę z burakiem , a także na sałatkę gyros .
Źródło zdjęcia: canva/pilip76
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis