Smakosze.pl
Kapusta zapiekana w sosie pomidorowym z ciecierzycą

canva/Zoryanchik

Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad.

Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki. Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.

Zimowy krem z brokułów

Boski zimowy krem z brokułów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczną kapustę zapiekaną z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 średnia biała kapusta

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 1 puszka ciecierzycy

  • po 1 łyżeczce majeranku, estragonu, tymianku i kolendry w ziarnach

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypta cukru

  • oleju rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kapustę kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej. Warzywo obsmażamy z obu stron przez około 10-15 minut. Zależy nam, by ładnie się zarumieniło, a nawet nieco przypaliło.

Kapustę odkładamy na talerz, a na tłuszczu podsmażamy przyprawy. Po chwili dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki. Łączymy ją z przyprawami, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Całość solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Przelewamy sos do naczynia żaroodpornego i na nim układamy ćwiartki kapusty. Zapiekamy danie w piekarniku przez około godzinę. Im dłużej potrwa pieczenie, tym gęstszy sos uzyskamy. Podajemy na ciepło z kluskami lub purée ziemniaczanym.

Wskazówki:

  • Wodę z puszki ciecierzycy zachowajcie. Będzie doskonała do zrobienia roślinnego majonezu czy wegańskiej bezy.

  • Do dania możecie dodać ulubione kiełbaski. Doskonale sprawdzą się sojowe z ostrymi przyprawami.

Ciecierzyca w misce

Kto raz ciecierzycy spróbuje, ten z niej nigdy nie zrezygnuje

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wegannerd

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >