Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-19T162635.379

canva/JackF

Wyborne śledzie z zaskakującym dodatkiem. Zapomnij o oleju

2 Lutego 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Śledzie są doskonałym pomysłem na karnawałową przekąskę. Można je podawać na wiele sposobów: w oleju, śmietanie, na słodko i na ostro. Warto je także zalać dobrej jakości oliwą i podać w towarzystwie m.in. papryki i kiszonego ogórka. Nie mamy wątpliwości, że taka przekąska przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.

Śledzie nie od dziś cieszą się ogromną popularnością. Wielu z nas podawało je z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale absolutnie nie rezygnujmy z nich w czasie karnawału! Warto jednak zaszaleć i skusić się na ich odświeżoną wersję. Oliwa zamiast śmietany lub oleju?Dlaczego nie? W tym sezonie zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów.

Ciasto Król Lew

Oszałamiające ciasto bez pieczenia 'Król Lew", zachwyty gwarantowane

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne śledzie w oliwie

Lista składników:

  • ok. 60 dag filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • pół czerwonej papryki

  • 1 kiszony ogórek lub ogórek konserwowy

  • kilka oliwek najlepiej bez pestek

  • pół szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • świeżo mielony pieprz czarny

Jak przygotować śledzie w oliwie?

Śledzie odsącz, namocz w mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli (więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule), pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm, skrop oliwą i odstaw na godzinę. W tym czasie przygotuj pozostałe produkty: pokrój na paski paprykę, a ogórka i cebulę w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę pietruszki.

W misce wymieszaj śledzie wraz z warzywami, dodaj resztę oliwy i przypraw do smaku czarnym najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Miłośnikom nieco słodszych dań proponujemy kultowe śledzie po sułtańsku. Przepis znajdziecie tutaj.

Projekt bez tytułu - 2022-01-19T162726.189

źródło: canva/ Svetlana Monyakova

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kuchnia Polska i inne ulubione dania Polaków, wyd. ARTI

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę

Przepisy

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Czytaj więcej >
Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >