Smakosze.pl Przepisy Pyszna i kolorowa fit sałatka jarzynowa wg. diety Dąbrowskiej
canva/etorres69

Pyszna i kolorowa fit sałatka jarzynowa wg. diety Dąbrowskiej

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dieta nigdy nie jest przyjemnym ani łatwym doświadczeniem, dlatego specjaliści opracowują swoje sposoby na chudnięcie. Poniżej pokazujemy przepis na sałatkę jarzynową, opracowaną zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej. Dzięki tej potrawie można odżywiać się zdrowo, a zarazem smacznie i sycąco.

Dieta dr. Dąbrowskiej jest, jak można przeczytać na medonet.pl, wariacją warzywno-owocowego postu, podczas którego spożywa się dziennie maksymalnie 600 kcal. Dieta trwa około 6 tygodni, a jej głównym zadaniem jest oczyszczenie z toksyn.

Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową, lecz podczas odchudzania jedzenie jej jest niewskazane - wszystko przez dużą ilość kalorycznego i tłustego majonezu. Sałatka przez nas prezentowana pozbawiona jest tego niezdrowego składnika.

Przepis na sałatkę jarzynową wg. diety dr. Dąbrowskiej

Składniki:

  • 5 marchewek

  • 2 pietruszki

  • ćwiartka selera

  • 1 jabłko

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 kalafior

  • sól czarna

  • pieprz czarny

Kalafior umyj, podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku i ugotuj do całkowitej miękkości. Umieść go w misce, dopraw czarną solą (ma silny jajeczny zapach, przez co doskonale imituje smak majonezu), świeżo mielonym pieprzem i zblenduj . Dietetyczny majonez gotowy.

Marchewki, pietruszkę i selera umyj, obierz ze skórki i ugotuj na parze do miękkości. Odstaw je do ostudzenia, a następnie pokrój w kostkę równej wielkości. Jabłko umyj, obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę.

Ogórki wyjmij z zalewy, pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i jabłko umieść w jeden misce, dodaj majonez z kalafiora, wymieszaj i schowaj do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.

Sałatka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dorotasmakuje; medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy