Smakosze.pl Przepisy Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat
Screen zdjęcia z profilu facebook.com/rmffm

Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat

12 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dawniej wszyscy zajadali się makaronem z białym serem - danie jest w końcu bardzo tanie, a przy okazji pożywne. Dzisiaj prezentujemy sposób naszych babć, aby danie było jeszcze smaczniejsze, a przy okazji wymagało jak najmniej pracy. Ich doświadczenie pozwoliło stworzyć recepturę, która wymaga jedynie 4 składników.

Makaron z białym serem wywołuje często nostalgię, głównie wśród starszych Polaków, którzy mogli raczyć się właśnie takimi obiadami. Jeśli tęsknisz do tamtych czasów, mamy dla ciebie idealny przepis.

Sekretem do uzyskania idealnej konsystencji oraz smaku, jest użycie sera o dużej zawartości tłuszczu. Nabiał musi się bowiem delikatnie roztopić po położeniu na gorący makaron, aby go dobrze pokryć.

Przepis na makaron z białym serem od babci

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki

  • 400 g sera białego pełnotłustego

  • 70 g masła

  • 5 łyżek cukru

Zacznij od wlania dużej ilości wody do pojemnego garnka i postawienia go na palniku. Przykryj je pokrywką. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp do niej sól i szybko zamieszaj. Następnie wsyp makaron i ugotuj go do miękkości.

Po ugotowaniu klusek odcedź je z wody, lecz pod żadnym pozorem nie przepłukuj go wodą. Wrzuć go z powrotem do gorącego garnka. Ser rozdrobnij widelcem na talerzu, a masło rozpuść w rondelku.

Do makaronu dodaj rozkruszony ser oraz roztopione masło. Wymieszaj całość, aż ser nieco się roztopi, dodaj cukier i podawaj. Dla dekoracji możesz posypać danie z wierzchu mielonym cynamonem lub kakao. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Makaron z twarogiem i orzechami

Źródło zdjęcia: canva/myasinirik, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy