Smakosze.pl Przepisy Wypróbujesz raz i zakochasz się w jej smaku. Pyszna papryka po chorwacku zachwyci każdego
canva/mholka

Wypróbujesz raz i zakochasz się w jej smaku. Pyszna papryka po chorwacku zachwyci każdego

14 października 2022

Lubicie paprykę w marynacie? Zróbcie ją po chorwacku. Wystarczy chwilę pogotować warzywo w aromatycznych przyprawach, a po ostudzeniu zamknąć w słoikach z delikatnym sosem. Prosty przepis pomoże wam przygotować smaczną przekąskę na zimę. Jest tak pyszna, że nikt się jej nie oprze.

Papryka po chorwacku będzie pasowała do kanapek, sałatek czy jaj faszerowanych. Przyjemnie chrupiące i pełne aromatu warzywo z pewnością spodoba się całej rodzinie. Warto od razu przygotować nieco większą ilość — spokojnie przetrwa całą zimę. Spróbujecie?

Przepis na pyszną paprykę po chorwacku

Z podanych proporcji produktów uzyskamy 8 niedużych słoików pełnych aromatycznego rarytasu z papryki.

Składniki:

  • około 20 sztuk papryk średniej wielkości

  • pół litra octu spirytusowego

  • pół litra wody

  • 40 g cukru

  • 15 g soli

  • 10 ziaren kolorowego pieprzu

  • 8-10 ziaren ziela angielskiego

  • 10 liści laurowych

  • 480 g łagodnej musztardy np. miodowej

  • 250 ml oleju rzepakowego

Jak zrobić paprykę po chorwacku? Znamy prosty patent na aromatyczny przysmak

Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Osuszoną paprykę pozbawiamy pestek i białych fragmentów, a następnie kroimy ją w wąskie paski. W większym garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy w kawałku.

Zagotowujemy, a gdy cukier i sól się rozpuszczą, wkładamy paprykę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia. Paprykę odcedzamy i odstawiamy, by wystygła. Zalewę wylewamy — nie będzie już potrzebna.

Musztardę oraz olej przenosimy do większej miski i mieszamy przy pomocy rózgi. Łączymy ją z chłodną papryką , po czym całość mieszamy i zamykamy w czystych słoikach. Przechowujemy w spiżarce.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na dania z papryką. Szczególnie polecamy lekkie i sycące warzywne leczo oraz pełne aromatu papryki faszerowane z pieca .

Papryka w marynacie jest pyszna
canva/RussieseO

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy