Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycające leczo bez grama mięsa. Zastąpiono go hitowym warzywem

Zachwycające leczo bez grama mięsa. Zastąpiono go hitowym warzywem

 Leczo z batatem i bez mięsa
canva/Piotr Krzeslak

Leczo często gości na naszych stołach latem. Pyszna i lekka wersja z batatem zamiast mięsa z pewnością przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią słodkie warzywne kompozycje. Danie syci na długo, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujcie koniecznie — jeszcze nie raz je zrobicie.

Warzywne leczo z batatem spodoba się nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Sycący słodki ziemniak doskonale komponuje się z papryką i cukinią w lekkim i aromatycznym pomidorowym sosie. Tak smakowitego posiłku dawno nie jedliście.

Przepis na wyborne leczo z batatem

Składniki:

  • 2 czerwone papryki łyżki oliwy

  • 1 papryka zielona

  • 1 średnia cebula

  • 1 batat

  • 1 mała cukinia (opcjonalnie)

  • 1 puszka ciecierzycy (opcjonalnie)

  • 3 ząbku czosnku

  • 2 puszki pomidorów lub 800 g pomidorów świeżych

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy:

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszne leczo z batatem? Proste i pyszne danie przyrządza się niemalże ekspresowo

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cukinią, jeśli jej używamy. Batata obieramy i również go rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

W głębokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Szklimy na niej cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę jeszcze podgrzewamy i wsypujemy papryki w proszku. Mieszamy, wrzucamy batata i smażymy przez 3-4 minuty.

Wlewamy bulion i zagotowujemy zawartość. Podgrzewamy przez 5 minut na średnim ogniu, po czym dodajemy paprykę, cukinię oraz świeże pomidory obrane ze skórki lub pomidory z puszki. Gotujemy jeszcze do 5 minut, odparowując nadmiar płynu z dania.

Na koniec wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, jeśli jej używamy. Jeżeli danie jest nadal rzadkie, można dodać nieco płynu z puszki — zagęści nasze leczo. Doprawiamy całość ziołami, sola oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziesz jeszcze inne pomysły na smakowite leczo. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić je z ulubioną kiełbasą. Ten natomiast zdradza recepturę na słodko-ostrą hiszpańską wersję dania z ananasem.

Leczo z batatem jest znakomite
canva/fotogal

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: