Zachwycające leczo bez grama mięsa. Zastąpiono go hitowym warzywem
Leczo często gości na naszych stołach latem. Pyszna i lekka wersja z batatem zamiast mięsa z pewnością przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią słodkie warzywne kompozycje. Danie syci na długo, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujcie koniecznie — jeszcze nie raz je zrobicie.
Warzywne leczo z batatem spodoba się nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Sycący słodki ziemniak doskonale komponuje się z papryką i cukinią w lekkim i aromatycznym pomidorowym sosie. Tak smakowitego posiłku dawno nie jedliście.
Przepis na wyborne leczo z batatem
Składniki:
2 czerwone papryki łyżki oliwy
1 papryka zielona
1 średnia cebula
1 batat
1 mała cukinia (opcjonalnie)
1 puszka ciecierzycy (opcjonalnie)
3 ząbku czosnku
2 puszki pomidorów lub 800 g pomidorów świeżych
1 szklanka bulionu warzywnego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
pół łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszne leczo z batatem? Proste i pyszne danie przyrządza się niemalże ekspresowo
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cukinią, jeśli jej używamy. Batata obieramy i również go rozdrabniamy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
W głębokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Szklimy na niej cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę jeszcze podgrzewamy i wsypujemy papryki w proszku. Mieszamy, wrzucamy batata i smażymy przez 3-4 minuty.
Wlewamy bulion i zagotowujemy zawartość. Podgrzewamy przez 5 minut na średnim ogniu, po czym dodajemy paprykę, cukinię oraz świeże pomidory obrane ze skórki lub pomidory z puszki. Gotujemy jeszcze do 5 minut, odparowując nadmiar płynu z dania.
Na koniec wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, jeśli jej używamy. Jeżeli danie jest nadal rzadkie, można dodać nieco płynu z puszki — zagęści nasze leczo. Doprawiamy całość ziołami, sola oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz jeszcze inne pomysły na smakowite leczo. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić je z ulubioną kiełbasą. Ten natomiast zdradza recepturę na słodko-ostrą hiszpańską wersję dania z ananasem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat