Pyszna surówka z marchewki na ostro
Surówka z marchewki, którą wam proponujemy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Sprawdzi się do delikatnego mięsa z grilla oraz pieczonej ryby. Możecie też z powodzeniem podać ją do bezmięsnych kotletów z dodatkiem kasz.
Spróbujcie podać surówkę z tymi schabowymi w jogurtowej marynacie , a zachwycicie gości. Jeżeli natomiast ma ona być dodatkiem do dania postnego, przygotujcie tę rybę , pomijając rozmaryn i posypując ją siekanym koperkiem po upieczeniu.
Przepis na pysznie ostrą surówkę z marchewki
Składniki:
-
4 średnie marchewki
-
1 niewielka cebula
-
1 jabłko, najlepiej kwaskowe i niezbyt soczyste
-
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżeczki chrzanu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy do surówki.
Warzywa mieszamy, dodajemy do nich majonez, śmietanę i chrzan. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły . Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeżeli wasz chrzan jest wyjątkowo łagodny, śmiało dodajcie go więcej . Powinien być wyraźnie wyczuwalny w smaku surówki. Dopiero wtedy jest ona dobrze doprawiona.
-
Majonez tradycyjny możemy zamienić na bezjajeczny. Jeżeli zastąpimy nim również śmietanę, surówka będzie wegańska.
-
Zamiast śmietany możemy użyć dowolnego jogurtu — greckiego, naturalnego gęstego, a nawet sojowego czy migdałowego. Surówka wyjdzie lżejsza, a nadal pozostanie pyszna.
-
Jeżeli chcemy, możemy surówkę dosłodzić. Sprawdzi się tu zarówno zwykły cukier, miód, jak i słodziki np. erytrytol. Dobrym pomysłem będzie też dodanie syropu klonowego albo syropu agawy.
Źródło zdjęcia: canva/Ockra
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: foodmag