Smakosze.pl Przepisy Pyszna surówka z marchewki na ostro
canva/ShashikantDurshettiwar

Pyszna surówka z marchewki na ostro

16 października 2021

Surówka z marchewki, którą wam proponujemy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Sprawdzi się do delikatnego mięsa z grilla oraz pieczonej ryby. Możecie też z powodzeniem podać ją do bezmięsnych kotletów z dodatkiem kasz.

Spróbujcie podać surówkę z tymi schabowymi w jogurtowej marynacie , a zachwycicie gości. Jeżeli natomiast ma ona być dodatkiem do dania postnego, przygotujcie tę rybę , pomijając rozmaryn i posypując ją siekanym koperkiem po upieczeniu.

Przepis na pysznie ostrą surówkę z marchewki

Składniki:

  • 4 średnie marchewki

  • 1 niewielka cebula

  • 1 jabłko, najlepiej kwaskowe i niezbyt soczyste

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy do surówki.

Warzywa mieszamy, dodajemy do nich majonez, śmietanę i chrzan. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły . Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli wasz chrzan jest wyjątkowo łagodny, śmiało dodajcie go więcej . Powinien być wyraźnie wyczuwalny w smaku surówki. Dopiero wtedy jest ona dobrze doprawiona.

  • Majonez tradycyjny możemy zamienić na bezjajeczny. Jeżeli zastąpimy nim również śmietanę, surówka będzie wegańska.

  • Zamiast śmietany możemy użyć dowolnego jogurtu — greckiego, naturalnego gęstego, a nawet sojowego czy migdałowego. Surówka wyjdzie lżejsza, a nadal pozostanie pyszna.

  • Jeżeli chcemy, możemy surówkę dosłodzić. Sprawdzi się tu zarówno zwykły cukier, miód, jak i słodziki np. erytrytol. Dobrym pomysłem będzie też dodanie syropu klonowego albo syropu agawy.

Starta na tarce marchewka
Starta na tarce marchewka

Źródło zdjęcia: canva/Ockra

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: foodmag

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy