Pyszna surówka z porów wg przepisu siostry Anastazji
Jeśli zastanawiasz się co podać do dzisiejszego obiadu, mamy świetny pomysł. Przygotuj pyszną surówkę z porów wg przepisu siostry Anastazji. Surówka zawiera też marchewkę, jabłko i rodzynki, dzięki czemu jest zdrowa i apetycznie wygląda. Będzie pasować do dań z mięs, drobiu i ryb.
Surówka jest w obiedzie jak kropka nad i. Choć zwykle robimy ją naprędce, a czasem pomijamy, jest naprawdę ważna. Przede wszystkim dostarcza organizmowi witamin i soli mineralnych. Dopełnia też obiad smakowo, wprowadzając do niego świeże nuty i dużo soczystości.
Pyszna surówka z porów wg przepisu siostry Anastazji
Składniki:
-
2 pory
-
1 marchewka
-
1 kiszony ogórek
-
1 jabłko
-
2 łyżki rodzynek
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z porów
Pory oczyść z wierzchnich liści, odetnij też ciemne liście. Jasną część przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
Por pokrój w półkrążki, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.
Kiszony ogórek pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, wymieszaj szybko z ogórkiem, by nie ściemniało. Rodzynki opłucz, sparz wrzątkiem, osącz.
Por wymieszaj z marchewką, kiszonym ogórkiem, jabłkiem i rodzynkami. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj z majonezem połączonym ze śmietaną.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne i zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z buraków , a także jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty .
Źródło zdjęcia: canva/Naked King
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se