Smakosze.pl Przepisy Pyszna surówka z porów wg przepisu siostry Anastazji
canva/arfo

Pyszna surówka z porów wg przepisu siostry Anastazji

31 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli zastanawiasz się co podać do dzisiejszego obiadu, mamy świetny pomysł. Przygotuj pyszną surówkę z porów wg przepisu siostry Anastazji. Surówka zawiera też marchewkę, jabłko i rodzynki, dzięki czemu jest zdrowa i apetycznie wygląda. Będzie pasować do dań z mięs, drobiu i ryb.

Surówka jest w obiedzie jak kropka nad i. Choć zwykle robimy ją naprędce, a czasem pomijamy, jest naprawdę ważna. Przede wszystkim dostarcza organizmowi witamin i soli mineralnych. Dopełnia też obiad smakowo, wprowadzając do niego świeże nuty i dużo soczystości.

Pyszna surówka z porów wg przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 pory

  • 1 marchewka

  • 1 kiszony ogórek

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z porów

Pory oczyść z wierzchnich liści, odetnij też ciemne liście. Jasną część przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Por pokrój w półkrążki, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.

Kiszony ogórek pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, wymieszaj szybko z ogórkiem, by nie ściemniało. Rodzynki opłucz, sparz wrzątkiem, osącz.

Por wymieszaj z marchewką, kiszonym ogórkiem, jabłkiem i rodzynkami. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj z majonezem połączonym ze śmietaną.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne i zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z buraków , a także jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty .

płukanie pora
płukanie pora

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy