Smakosze.pl Przepisy Pyszna zupa krem z zielonych liści pora. Idealna na pierwsze danie
canva/fermate, Getty Images

Pyszna zupa krem z zielonych liści pora. Idealna na pierwsze danie

11 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Por sam w sobie zwykle stanowi jedynie dodatek do potraw - głównie wykorzystuje się go podczas gotowania zup. Co więcej, najczęściej spożywa się tylko białą część, a zielone liście wyrzuca do śmieci. Niżej zdradzamy przepis na zupę krem z zielonych liści pora, które po lekkim podsmażeniu stają się wyjątkowo pyszne.

Zielone liście pora, przez wielu uważane są za niesmaczne, a część twierdzi, że są wręcz niejadalne. Nie dziwnym jest więc, że tak dużo osób zwyczajnie wyrzuca je, bez żadnego przemyślenia.

Poniższa receptura nie tylko daje możliwość zmniejszenia ilości wytwarzanych śmieci - pozwala również na zrobienie pysznej i pożywnej zupy, który przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków.

Przepis na zupę z zielonej części pora

Składniki:

  • zielona część z 1 pora

  • 1 cebula

  • 2 kartofle

  • 1 łyżka masła

  • duża szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego

  • 350 ml bulionu warzywnego

  • 50 g parmezanu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia pora i posiekania go w małą kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż je w garnku na maśle na niewielkim ogniu. Gdy cebula skarmelizuje się, przejdź do kolejnego kroku.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w większą kostkę i wrzuć do garnka. Dopraw warzywa gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz suszonym lubczykiem. Wymieszaj i duś przez kilka minut.

Do garnka wlej bulion i podgrzej do granicy wrzenia. Wtedy zmniejsz moc palnika do minimum, przykryj i gotuj przez 30 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, dopraw go solą i pieprzem. Przed podaniem posyp ją z wierzchu parmezanem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rosół z kultowego przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na kultową fasolkę po bretońsku.

Zupa z pora

Źródło zdjęcia: canva/CristianSabau, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blwprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy