Pyszna zupa krem z zielonych liści pora. Idealna na pierwsze danie
Por sam w sobie zwykle stanowi jedynie dodatek do potraw - głównie wykorzystuje się go podczas gotowania zup. Co więcej, najczęściej spożywa się tylko białą część, a zielone liście wyrzuca do śmieci. Niżej zdradzamy przepis na zupę krem z zielonych liści pora, które po lekkim podsmażeniu stają się wyjątkowo pyszne.
Zielone liście pora, przez wielu uważane są za niesmaczne, a część twierdzi, że są wręcz niejadalne. Nie dziwnym jest więc, że tak dużo osób zwyczajnie wyrzuca je, bez żadnego przemyślenia.
Poniższa receptura nie tylko daje możliwość zmniejszenia ilości wytwarzanych śmieci - pozwala również na zrobienie pysznej i pożywnej zupy, który przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków.
Przepis na zupę z zielonej części pora
Składniki:
-
zielona część z 1 pora
-
1 cebula
-
2 kartofle
-
1 łyżka masła
-
duża szczypta gałki muszkatołowej
-
1 łyżka suszonej natki pietruszki
-
1 łyżeczka lubczyku suszonego
-
350 ml bulionu warzywnego
-
50 g parmezanu
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia pora i posiekania go w małą kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż je w garnku na maśle na niewielkim ogniu. Gdy cebula skarmelizuje się, przejdź do kolejnego kroku.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w większą kostkę i wrzuć do garnka. Dopraw warzywa gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz suszonym lubczykiem. Wymieszaj i duś przez kilka minut.
Do garnka wlej bulion i podgrzej do granicy wrzenia. Wtedy zmniejsz moc palnika do minimum, przykryj i gotuj przez 30 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, dopraw go solą i pieprzem. Przed podaniem posyp ją z wierzchu parmezanem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rosół z kultowego przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na kultową fasolkę po bretońsku.
Źródło zdjęcia: canva/CristianSabau, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć
-
Jak przygotować sałatkę jarzynową, aby była wyrazista? Pomoże dodatkowy składnik
-
Szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Chrupiący pomysł na tani obiad
Źródło: blwprzepisy